Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Їжу і речі несуть тоннами…

У відбитому у «вевешників» Українському Домі впевнено обживаються революціонери-майданівці

Київ

У ніч з суботи на неділю активісти Майдану захопили ще один стратегічний об’єкт — Український Дім. Там перебували зо дві сотні солдатів і офіцерів внутрішніх військ. Нічне протистояння між сторонами тривало майже три години... Нарешті, підлеглі Захарченка покинули приміщення. У неділю зранку в Українському Домі почали порядкувати активісти Майдану: прибирали, облаштували кухню, медпункт... Невдовзі тут буде прес-центр.

На вході до будинку — гори барикад із мішків зі снігом. Скло на вхідних дверях потріскане, на другому поверсі віконні рами без скла. Як пояснив волонтер Олександр із Чернігова, який підсовує лавки до мішків, скло було розбите і шматками висіло над входом. Аби не впало людям на голову, його вибили.

Усередині — гамірно, всі метушаться. Раз по раз передають величезні торби з провізією, одягом, ліками. Ліворуч дівчатка-волонтерки на столі розкладають канапки, пиріжки, пампухи. «Поки не маємо чайника, — каже волонтерка Ірина, — а всі хочуть чаю. Кияни несуть продукти, готові страви».

Поруч, у гардеробній, облаштували пункт прийому і видачі речей. Розпаковувати мішки, що лежать тут горами, і сортувати речі волонтерки не встигають. «Усе несуть — від білизни до шуб і взуття, — пояснює волонтерка Галина. — Із самого ранку не маємо часу угору глянути! Речі несуть активніше, ніж їх беруть».

Величезний хол швабрами хвацько протирають троє жіночок-активісток. «Наводимо порядок тут із самого ранку, — не розгинаючись, кажуть. — Але все одно роботи ще дуже багато». На другому поверсі уже стоїть невеличкий медпункт. Волонтери сортують ліки з коробок. Пояснили, що, найімовірніше, з часом медпункт перенесуть в інше місце. «Не дуже зручно надавати медичну допомогу в коридорі. Поки не всі приміщення готові, будемо тут. Ліків вистачає. Люди самі все несуть — нічого не докупляли», — відзначила волонтерка.

В їдальні Українського Дому теж вирує життя. Жінки не встигають розгортати принесені пакунки. Запрошують усіх пригощатися. Їжі тут не бракує: від канапок до вареників-борщу. «Поки не готуємо, бо не маємо плити, — каже волонтерка кухні пані Оксана. — Але кияни вже пропонували доставити електричну плитку. Та наразі і так всього вистачає — люди тоннами несуть їжу».

Поруч — велике приміщення. Туди охоронці загону самооборони Майдану нікого не пускають. Пояснили, поки тривають підготовчі роботи, а вже незабаром тут можна буде відпочити. «Думаю, можна буде облаштувати 500 спальних місць, — каже один з охоронців. — Уже везуть сюди матраци».

Сотник афганської сотні Олег Міхнюк розповів, що захоплений Український Дім будуть використовувати в мирних цілях. «З 1 грудня тут перебували 200 спецпризначенців МВС. Ми приходили до них, попереджали, давали час на те, щоб покинули приміщення. Коли ж почалися події на Грушевського, вирішили забарикадувати їх тут. Кому сподобається, коли банда дихає у спину! Ми не мали наміру штурмувати — лише забарикадували. Вони самі почали кидати світло-шумові гранати. Врешті-решт, ми перемогли і вивели 200 людей з цієї будівлі. Я людина військова і гарантував під чесне слово, що пропустимо “вевешників”, навіть пальцем не рухнувши. Зараз збираємо кошти на те, щоб засклити розбиті вікна. Тут має бути порядок», — підкреслив пан Міхнюк.