Передплата 2024 «Добра кухня»

Майдан вийшов із берегів

У неділю, 19 січня, Київ пережив один із найдраматичніших своїх днів і ночей. Тут відбулися жорсткі сутички кількох десятків тисяч протестувальників із «Беркутом», внутрішніми військами.

У хід ішли не тільки кийки, а й світлошумові гранати, димові шашки, «коктейлі Молотова», сльозогінний газ, фаєри, каміння, арматура та інші підручні засоби, при температурі -7° запрацювали водомети.

Дісталося журналістам і медикам. Була інформація про застосування вогнепальної зброї. Через кілька хвилин після початку сутички у район конфліктів, завиваючи сиренами, поспішили машини «швидкої» — медична допомога тієї ночі знадобилася не одному десятку людей. Згодом підоспіли міліцейські «воронки», які «пакували» захоплених майданівців. Кадри прямих телетрансляцій з вулиці Грушевського та з інших гарячих точок в урядовому кварталі, які дивилися у багатьох країнах світу, нагадували епізоди недавніх громадянських конфліктів у Єгипті, Сирії. Чогось подібного у сучасній Україні ще не було. Країна опинилася на межі…

А збудником усіх цих подій став минулий четвер, коли більшість у Верховній Раді, крім антинародного бюджету, прийняла 10 зухвалих законів, які, по суті, ставлять крапку на демократії в Україні. Це викликало нову хвилю спротиву у всіх куточках держави. Основні надії люди покладали на недільне віче у Києві (сюди прийшло, за різним даними, від 200 тисяч до півмільйона людей), вимагаючи дати гідну відповідь Банковій. Багато хто закликав лідерів Майдану не обмежуватися закликами, проханнями, попередженнями владі, які звучать ось уже два місяці, а вдатися до більш рішучих, радикальних кроків у боротьбі з диктатурою.

Тон гарячій дискусії на цю тему задав один із керівників Автомайдану Дмитро Булатов. Зі сцени Майдану він заявив: «22 листопада у нас вкрали надію. 30 листопада пролилася кров. Три дні тому вони зґвалтували Конституцію…». Тут же Булатов звернувся до керівників трьох опозиційних політсил з вимогою негайно визначити не єдиного кандидата у президенти (бо це питання наразі не актуальне), а лідера спротиву. Риторика Булатова була саркастичною і навіть погрозливою: «У нас немає часу, поки ви домовитеся про розподіл посад…».

Подібні претензії напередодні опозиційним вождям адресували представники інтелігенції, вимагаючи назвати «полководця» для народних «полків», єдиного лідера руху опору диктатурі.

Однак опозиційна трійця і цього разу взяла паузу. З «полководцем» визначатися не захотіла. За словами Арсенія Яценюка, «як тільки хтось перетворить чи оголосить цю боротьбу боротьбою за лідерство між політиками, — я назву його провокатором». У тому ж тоні висловився Віталій Кличко. Лідером Майдану Яценюк дещо патетично назвав… український народ.

Опозиційне тріо оголосило інший план дій. На його переконання, найперше треба утворити з числа народних депутатів альтернативну Народну раду, яка має отримати легітимність від народу. Ця Народна рада має повернутися до Конституції 2004 року, оголосити недовіру президенту, утворити Народний уряд…

Багатьом такий план здався надто млявим. Це було видно і по тривожному гулу на Майдані і по негативній реакції у соціальних мережах. Першим не витримали нерви у ще одного вожака Автомайдану Сергія Коби. Було видно, як він під час виступу Олександра Турчинова про щось нервово говорив на сцені з Кличком — в останнього від незгоди аж скули зводило. А потім Коба зі сцени озвучив свій план — негайно іти до Верховної Ради, пікетувати її доти, поки парламент не відмінить скандальні закони.

Цим закликом, як від сірника, запалилася не одна тисяча людей, яка рушила у бік на Банкову. Дорогу їм перепинили силовики. Перший кордон натовпу вдалося прорвати, але надалі майданівську лаву зупинили спецзасобами. Пробував спинити цю сутичку Віталій Кличко, він кричав у мегафон, щоб люди відступили, бо це така ж провокація, як і 1 грудня — на Банковій. У відповідь Кличко почув на свою адресу багатоголосе «Ганьба!». Хтось бризнув у нього піною з вогнегасника — і відчув на собі силу чемпіонського кулака…

Ну а далі обидві сторони годі було вже спинити…

Арсеній Яценюк заявив, що опозиція не має відношення до сутичок на вул. Грушевського, що насильницькі дії опозиція не сприймає. Що це — робота провокаторів для того, щоб легалізувати дії «Беркута» із зачистки Майдану. «Відхрестився» від причетності до цих подій і Булатов. Заявив, що в Автомайдані стався розкол, що він особисто і деякі його колеги, зокрема художник Поярков, не схвалюють радикальних дій. Згодом відповідальність за гарячі події взяв на себе маловідомий «Правий альянс».

Щоб зупинити кровопролиття, у Межигір’я, до президента Януковича, близько 19 години поїхав Кличко...

Глибоке занепокоєння недільними подіями у Києві висловили у Євросоюзі. «Ми закликаємо людей не загострювати ситуацію, яка вже є дуже важкою і небезпечною. Атаки на правоохоронців можуть дати аргументи тим, хто не є прихильником політичного способу вирішення кризи», — заявив посол ЄС в Україні Ян Томбінський.

Чи прислухалися до цього голосу учасники протестів, чи вгамувалися пристрасті — на момент підписання газетного номера ми цього ще не знали…

Думка з приводу

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Недільні події довели дві речі:

1) Влада, що організовує піар на крові, не має права на існування. Ну, це ми й так знали.

2) Фактично своїми діями Кличко довів, що єдиний кандидат від опозиції уже є — з холодною головою і сміливістю.

Схожі новини