Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що це за Рада нацбезпеки і оборони, яка керує встановленням «йолки»?

Названо імена організаторів побоїща студентів на Євромайдані. Опозиція каже: вони – лише «стрілочники»…

Сьогодні-завтра один зі столичних судів (вочевидь, Печерський районний) обере міру запобіжного заходу щодо високих державних чинів, за чиєю командою у ніч із 29 на 30 листопада «Беркут» жорстоко побив мирних мітингувальників у центрі столиці. Винними у цій масакрі Генпрокурор Віктор Пшонка через півмісяця з часу події назвав заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Сівковича, голову Київської міськдержадміністрації Олександра Попова, начальника ГУ УМВС у Києві Валерія Коряка і його заступника Петра Федчука. Всіх їх відсторонено зі своїх посад, проти них розпочато кримінальне провадження. Не виключено, що на час проведення досудового слідства підозрювані у перевищенні повноважень перебуватимуть під домашнім арештом.

Як випливає з пояснень під час допиту, які дав уже екс-очільник столичної влади Олександр Попов, розгін студентів стався після того, як секретар РНБОУ Андрій Клюєв зажадав у ніч з 29 на 30 листопада встановити на Майдані новорічну ялинку. Для координації цих робіт права рука президента відрядила у мерію свого заступника — колишнього віце-прем’єра, екс-працівника КДБ Володимира Сівковича. Людина, яка мала би перейматися серйозними питаннями національної безпеки, цілу ніч тільки те й робила, що давала вказівки про те, як і коли встановлювати ялинку. Близько четвертої ранку Сівкович передислокувався у кабінет начальника київської міліції Коряка і звідти разом зі своїм почтом дивився на Майдан з моніторів відеоспостереження. «Режисери зі встановлення ялинки» згодом пояснили слідчим, що бачили на екрані лише комунальників, які прибирали територію, а штурмовиків і побиття мирних людей, мовляв, не зауважили, бо камери були занадто далеко… Своєю чергою, Валерій Коряк (саме він наказував «Беркуту» бити студентів) заявив, що команду виконувати всі вказівки Сівковича йому дав міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

За встановленням «йолки», яке закінчилося кривавою бійнею, допізна стежили також шестеро народних депутатів від Партії регіонів, зокрема Нестор Шуфрич, Ельбрус Тедеєв. Останній, який є олімпійським чемпіоном, мабуть, вкотре призабув один із девізів заснов­ника олімпійського руху П’єра де Кубертена: «О спорт, ти — мир!»...

Те, що влада таки оприлюднила прізвища винуватців силового розгону студентів і відсторонила їх, можна вважати першою серйозною перемогою Євромайдану. Однак в опозиції вважають, що для заспокоєння громадської думки влада обрала «стрілочників». Головні винуватці сидять в інших кабінетах. Усім зрозуміло, що при нинішній жорсткій вертикалі влади Сівкович, Попов, Коряк не могли самостійно, без візи своїх начальників, приймати каральні рішення. Лідери Євромайдану кажуть, що «цеу» на кровопролиття давали секретар РНБОУ Клюєв і міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Своєю чергою, такого наказу вони не могли дати без погодження з першою особою у державі.

Експерти сходяться на думці, що президент Віктор Янукович з легким серцем приніс у жертву «відпрацьований матеріал», людей, які не входять у «Сім’ю». У владних кулуарах уже обговорюють кандидатури, які замінять «комісованих». Так, на посаду голови КМДА сватають віце-прем’єра Олександра Вілкула…

А тим часом…

У парламенті підготовлено законопроект про амністію учасників останніх політичних подій на Євромайдані. Партія регіонів пропонує звільнити від покарання затриманих учасників протесту, а також… високопосадовців, які давали команду розправитися з ними.

Думки з приводу

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат («УДАР»)

Протокол допиту Олександра Попова — вирок усім тим «регіоналам», пригодованим ними політологам, інтернет-сайтам та газетам, які три роки «впарювали» киянам думку: столиці потрібен мер-господарник, а не політик. Так-от, мер-політик, відповідальний перед своїми виборцями, ніколи в житті б не дозволив о 4-й ранку на площі, де повно студентів, встановлювати «йолку»…

Вважаю Попова гвинтиком, виконавцем волі системи, але аж ніяк не кривавим придушувачем студентського бунту. Більше того, переконана: якби він знав про масштаби застосування сили і ризики травмування людей, то намагався б активніше протистояти провокації з нічною «йолкою». Ті, хто думає, що на хвилі нелюбові киян до Попова вдасться перекласти на нього відповідальність і зробити цапом-відбувайлом, глибоко помиляються. Попов чітко заявив, хто давав йому вказівки. А секретар РНБО Клюєв аж ніяк не міг займатися самоуправством, у нього є безпосередній керівник — голова РНБО Янукович.

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політтехнолог

Сівкович і Попов до цієї історії — це «мимо каси». Останнє засідання РНБО за участі президента, якщо мені не зрад­жує пам’ять, відбулося наприкінці квітня. А давати доручення силовикам напряму, без рішення Радбезу, ні секретар РНБО, ні його заступники не уповноважені. Попов у цій історії опинився тільки тому, що в середині влади він уже давно має ярлик збитого льотчика. Навіть президентський штаб у Києві доручили формувати його заступнику Голубченку. В цю історію Попова вписали тільки тому, що Януковичу був потрібен «стрілочник». Єдиний реа­льно винний у цій трійці — Коряк. Але без того, щоб поряд з ним перед законом відповідав міністр Захарченко, справа є незавершеною.

Чому Янукович був змушений здати одразу трьох лояльних керівників? Це означає, що політика тиску США (не ЄС!) на найближче оточення ВФЯ (особливо олігархів) почала давати перші плоди. А значить, нові «стрілочники» мають готуватися на вихід. Цікаво, скількох ще мають списати, поки команда ВФЯ буде повністю деморалізована?

Схожі новини