Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сало знову «в шоколаді»

На Львівщині — блискавична зміна губернаторів: звільнили «прокурора» Віктора Шемчука, призначили «міліціонера» Олега Сала. Для багатьох це шок!

Пост здав — пост прийняв: у четвер, 31 жовтня, віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул (на фото — другий зліва) представив новопризначеного голову Львівської ОДА Олега Сала (крайній зліва). Своїм указом від 31 жовтня президент Віктор Янукович звільнив попереднього голову ЛОДА Віктора Шемчука (другий справа). Його призначено радником президента України. Іншим указом глава держави призначив головою Львівської облдержадміністрації Олега Сала.

Ця новина прозвучала як грім серед ясного неба. Усі були шоковані! Поспішність, з якою була зроблена кадрова рокіровка, вразила навіть старожилів львівського політикуму. Тільки близько 14-ї години на офіційному сайті президента з’явилися укази про призначення/звільнення, як того ж дня було оголошено про представлення новопризначеного губернатора. Віктор Шемчук ще до обіду перебував у Києві, а Олег Сало — в Івано-Франківську. Такий поспіх — безпрецедентний, досі на представлення нових губернаторів доводилося чекати не один день (Василя Горбаля, наприклад, “представляли двічі” — спочатку оголосили конкретну дату, а потім перенесли процедуру на інший день).

Вперті чутки про ймовірне звільнення Віктора Шемчука почали ширитися в інформаційному просторі близько місяця тому.

Зрештою, у столиці Галичини побутує правило: через тиждень після призначення нового губернатора починаються розмови про його звільнення. Хоча сам Віктор Шемчук запевняв у коментарях, що йти з посади не збирається і жодних підстав для цього немає, з компетентних джерел стало відомо, що подальше перебування його на посаді було “зав’язане” на результатах голосування щодо сланцевого газу на сесії Львівської обласної ради. Мовляв, вдасться губернатору забезпечити позитивне голосування — залишиться на посаді. Не домовиться — пакуватиме валізи...

“Сланцева сесія” хоча й була бурхливою, “свободівці” навіть блокували трибуну, а наприкінці сесії до залу увірвалися жінки у довгих чорних сукнях (подейкували, що це “секта Догнала”), голосування пройшло успішно і з першого разу. Після цього, кажуть, Віктор Шемчук зітхнув із полегшенням: мовляв, залишається на посаді. Під час нещодавнього перебування на Львівщині президента Віктора Януковича глава держави буцімто запевнив Шемчука: все нормально, працюй, про звільнення навіть і не думай...

Журналіст “ВЗ” розмовляла з екс-губернатором буквально напередодні його звільнення. Було видно, що Віктор Шемчук почувається впевнено. “Принаймні сьогодні я нікуди звідси не збираюся, — запевнив він. — Більше того — я не проти, аби справою мого життя було успішне проведення на Львівщині Олімпійських ігор-2022. Якщо мені вдасться працювати тут до того часу, буду щасливий і гордий з того. Запевняю, мені жодних пропозицій ні написати заяву про звільнення, ні перейти в інший орган, ні піти у відставку не надходило ні від кого. Розмови про моє звільнення розцінюю як “ігри патріотів”, які мають на меті придумати якусь схему, як забрати Шемчука зі Львівщини, або пограти йому на нервах. Подібні інформації завжди закидаються в Інтернет у вівторок, під час сесії Львівської обласної ради. Питання мого працевлаштування не стоїть. Я пройшов у правоохоронній структурі усі щаблі — від слідчого до генерального прокурора, після цього п’ять років був депутатом ВР, головою підкомітету з забезпечення правоохоронної діяльності, я генерал-лейтенант, кандидат наук, заслужений юрист України, двічі чемпіон світу... Мені вирішувати питання кар’єрного росту немає жодної потреби. Щодо Львівщини, то мені тут цікаво, я тут удома, у мене немає жодного дискомфорту ані у місті Львові, ані в області, ані взагалі у Західній Україні. Думаю, працювати ми будемо ще довго, спільно і плідно, не виникатиме з цього приводу, окрім чуток, жодних інших наслідків...”.

Віктор Шемчук не допрацював до “мікроювілею” — восьми місяців перебування на посаді губернатора — трьох (!) днів (призначили його 4 березня 2013 року). Якщо згрубша оцінювати його “каденцію”, бачимо більшість позитивів. Він не втягнувся у жодний публічний конфлікт чи скандал. Одразу ж після призначення першим пішов на зустріч із головою облради Петром Колодієм у його кабінет. Усю каденцію мав добрі стосунки з депутатським корпусом. Його не бештали на сесіях облради, жодного разу не отримав від сесії “недовіри”, як його попередники. Шемчук “переїхав” зі старого кабінету голови ЛОДА у сусідню кімнату, а там наказав облаштувати музей...

Сам він позитивно оцінював роботу, яку провів разом з командою на цій посаді. І хоча на кінець року в області прогнозовано почалися проблеми із виплатою зарплати, запевнив “ВЗ”, що за станом на березень заборгованість із виплати зарплати на Львівщині була 67 мільйонів гривень, а зараз — 48 млн. І поділився “секретом” доброї взаємодії з депутатським корпусом облради: “Ми домовилися одразу, що всі питання, які стосуються політики, усі питання з ідеологічним чи політичним “окрасом” виносимо “за дужки”, а щодо всіх питань, що стосуються економіки і економічного розвитку області, готові домовлятися і вирішувати. Політична ситуація на Львівщині завжди була бурхливою, кипіння ніколи не припинялося, але і місто, і область повинні жити, регіон — розвиватися і працювати...”.

На трибуну запросили Віктора Шемчука, зал потонув в оплесках. Хоч він і старався посміхатися, але було видно, що робить це через силу, що йому боляче... Подякував усім за роботу — “і друзям, і опонентам за те, що знаходили спільну мову”. “Хочу принести свої вибачення колегам з команди, яких запросив на роботу, — сказав В. Шемчук. — Але у цьому житті ми всі знайдемо своє місце. Хочу побажати Олегу Михайловичу, щоб він працював не гірше. Хотів би вам сказати “честь імею”, але скажу “Бажаю всього доброго. Слава Україні!”.

Олегу Салу довго заважали почати промову крики “Ганьба!” і “Як вам не соромно!”. “Я з цієї області, — нарешті сказав новопризначений губернатор. — Моя задача, щоб тут був добробут, щастя, мир і спокій. Сподіваюся на взаємну співпрацю. Ми будемо працювати чесно, справедливо і виконувати завдання в найбільш короткий термін. Нехай вас Бог береже!”.

Після традиційного вручення букетів троянд Віктор Шемчук швидко вийшов із залу. Кореспонденту “ВЗ” коротко прокоментував: “Як людина в погонах, я накази головнокомандувача не обговорюю і не коментую”. І зник у кулуарах обласної ради. Натомість Олега Сала “заблокували” журналісти. Помітно хвилювався, аж спітнів. Сказав що довідався про своє призначення три години тому, що він позапартійний. А крики “ганьба” на свою адресу прокоментував так: “На Франківщині, коли мене призначили, було те саме — неоднозначне сприйняття. Але вже зараз є позитивні відгуки про мою роботу, там вже є високі здобутки, область займає передові місця в рейтингах”. Олег Сало запевнив, що знайде компроміс з депутатським корпусом Львівської обласної ради, а також не передбачає значних кадрових ротацій у Львівській ОДА.

Одразу після офіційної частини, новообраний губернатор провів робочу зустріч з головами РДА.

Юрій ЛУЦЕНКО, екс-міністр внутрішніх справ

Призначення нового губернатора Львівщини Сала — знакова подія. Це сигнал Януковича про те, як планує проводити президентські вибори. Влада усвідомлює неможливість виграти чесно. Їм знову знадобилася «сильна рука, яка не дає слабинки» (за словами Г. Герман). Сало є спеціалістом по підкиданню вибухівки в опозиційну газету, по міліцейському бєзпрєдєлу, по фальшуванню результатів виборів...

Анатолій РОМАНЮК, політолог

Віктор Шемчук був одним із найкращих очільників Львівщини — у плані розуміння проблем, уміння комунікувати з різними середовищами, він не до порівняння з іншими губернаторами. Показником його роботи, зокрема, є і позитивне голосування на сесії Львівської ОДА щодо сланцевого газу, його вміння розбиратися у місцевих питаннях, його відповідальність. Він зумів знайти можливість співпрацювати з депутатським корпусом обласної ради, при тому, що це було складно. Посада губернатора передбачає різні способи взаємодії. Тут діє класичне правило: політика — це компроміс і мистецтво можливого. У даному випадку складно сказати, які були задіяні конкретні чинники, але бачимо конкретний результат — позитивне голосування. І цей результат показав, що Віктор Шемчук може вирішувати питання загальнонаціонального значення, а не тільки на рівні області. Він успішно працював з різними середовищами, ЗМІ і, крім того, намагався реально вирішувати нагальні проблеми області, а не тільки говорити про них. Це, зокрема, рішення про виділення коштів для Театру ім. Заньковецької.

Андрій ХОЛЯВКА, голова фракції ВО “Свобода” у Львівській обласній раді

Після голосування в облраді питання про сланцевий газ в мене було передчуття, що Віктор Шемчук виконав ключове завдання, заради якого його сюди призначили. Можна було спрогнозувати, що він довго не затримається. Так і сталося.

Нового губернатора Олега Сала, очевидно, призначили для того, щоб “робити” президентські вибори у 2015 році. Погоджуюся, це шок. Але режим наробив стільки неймовірних дурниць, що здивувати чимось іншим складно. Можливо, це виклик області? А може, це демонстрація того, якими методами будуть проходити вибори.

Ігор ГРЕЩУК, голова фракції Партії регіонів у Львівській обласній раді

Зміна губернатора для мене була несподіванкою. Чому це відбулося? Треба запитувати в Адміністрації президента! Не хочу пов’язувати це з виборами у 2015 році. У Львівській області губернатори довго не затримуються, більше року не працюють.

Юрій ШВЕДА, політолог

Кадрове призначення для мене стало несподіванкою. Не бачу жодної логіки в цьому. За останні роки Віктор Шемчук був чи не єдиним губернатором, який відповідав статусу управлінця найвищої категорії. З його відходом Львівщина багато втратила. Думаю, для Віктора Шемчука готують якусь іншу посаду.

Щодо нового губернатора Олега Сала, то дивуюся: які мотиви, що могло спонукати, щоб призначити драстичну для Львівщини людину? Навряд чи це додасть позитиву іміджу президента на Львівщині. З іншого боку, це підіграє радикалам і опозиції до президента в обласній раді. Тепер вони будуть мати чим “зайнятися”, перетворюючи місцеву політику в протистояння.

Дивіться, хто прийшов!

У 1988 році Олег Сало відслужив строкову службу в армії, і хоча на той час мав лише отриманий у Львівському ПТУ-21 фах монтажника радіоапаратури, вступив на службу у міліцію, став інспектором дорожньо-патрульної служби ДАІ.У 1995 році його призначили начальником РЕВ (реєстраційно-екзаменаційного відділення) ДАІ Жовківського райвідділу міліції. Після цього призначення потрапив у “гвардію” міліції. Адже саме керівники РЕВ робили карколомні кар’єри у МВС. У грудні 2003 року тоді вже генерал-майор Сало очолив управління міліції у Львівській області.

Після Помаранчевої революції життя міліцейського генерала різко змінилося. У листопаді 2005 року Львівська облрада дала згоду на взяття під варту депутата Сала, проти якого порушили кримінальну справу за звинуваченнями у “зловживанні службовим становищем” і “перешкоджанні здійсненню виборчого права з використанням службового становища”. Слідчі, які проводили розслідування, намагалися, зокрема, довести, що саме генерал Сало дав наказ підлеглим підкинути бойові гранати в штаб Студентського братства, що на вулиці Глибокій у Львові.

Зловживаннями слідчі прокуратури визнали те, що, перебуваючи на посаді начальника УМВСУ у Львівській області, Олег Сало підписав акти виконаних робіт на 432 тисячі гривень, які буцімто проводилися під час ремонту приміщення обласного управління міліції. Насправді ці кошти пішли на будівництво у Сколівському районі дачі тодішнього міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя.

Від арешту Олега Сала врятувало те, що був госпіталізований з підозрою на захворювання на туберкульоз. З лікарняного ліжка Олег Сало безслідно зник і був оголошений у розшуку.

У 2005 році прізвище Сала, який офіційно продовжував перебувати у розшуку, “засвітилося” у виборчому списку до Верховної Ради від блоку Наталії Вітренко. У тому ж році Олега Сала почали бачити в коридорах МВС. На цей час звинувачення Сала у зловживаннях під час виборів розсипалися. Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко доводить, що це сталося через те, що невідомі вирвали сторінки з матеріалів справи, коли її пересилали з прокуратури Львівщини до Генпрокуратури. 19 березня 2005 року Печерський районний суд Києва закрив порушену проти Олега Сала кримінальну справу “за відсутністю складу злочину”, і генерал поновився на службі.

У березні 2010 року Олега Сала призначили начальником УМВСУ у Рівенській області. Через рік став радником міністра внутрішніх справ по західному регіону України. У червні цього року йому доручили керувати міліцією Івано-Франківської області, звідки повернувся на рідну Львівщину вже на посаду губернатора.

Схожі новини