Передплата 2024 «Добрий господар»

Брюссель тішиться прогресу України на шляху в Європу. Москва – злиться…

Юрій Луценко закликає співвітчизників почепити євроінтеграційну символіку

Остаточне рішення про те, чи досягла Україна необхідного рівня для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, прийматимуть на засіданні Ради міністрів ЄС, яке відбудеться 21 жовтня. Наразі такого висновку жодна з європейських структур не робила. Це випливає зі слів комісара ЄС Штефана Фюле, який курирує українське питання.

За словами єврочиновника, за останні місяці Україна досягла вражаючого прогресу у наближенні до європейських критеріїв. Однак багато чого потрібно ще зробити. Під невиконаними завданнями пан Фюле має на увазі і проблему екс­прем’єра Юлії Тимошенко. Єврокомісар не став заглиблюватися у деталі переговорного процесу, який веде з цього приводу місія Кокса­Кваснєвського, порадив дочекатися її звіту у жовтні. Однак «між рядками» сказаного можна було прочитати: певний прогрес у вирішенні цього питання є. Водночас Фюле каже, що проблема підписання Угоди з ЄС «не буде вирішена за рахунок Тимошенко». Навпаки ­ в її інтересах.

Прискіпливі журналісти запитували у Фюле, чи можливо, що після потенційного лікування за кордоном повернення Тимошенко в Україну означатиме її негайний арешт. На це єврокомісар відповів так: «Я не можу собі навіть уявити і не допускаю того, що Євросоюз чи представники ЄС стануть учасниками такої угоди, яка передбачала би виїзд Юлії Тимошенко за кордон для отримання медичної допомоги, і в той же час — заважає поверненню пані Тимошенко на батьківщину, в Україну, після завершення її лікування».

Напередодні український уряд одностайно схвалив 900­сторінковий текст Угоди про асоціацію. Для відшліфування окремих питань секретар РНБОУ Андрій Клюєв вкотре відвідав Брюссель (кажуть, там знову обговорювали тему Тимошенко). Активізувалася громадськість. З початку жовтня в усіх українських містах­мільйонниках розпочнеться акція «Я обираю ЄС». Її ініціювали лідер руху «Третя Українська Республіка» Юрій Луценко, а також ватажки організацій «Демократичний альянс», «Спільна справа», «Ми — європейці». Луценко з колегами запропонували українцям стрічками з українсько­європейською символікою прикрасити свої автомобілі, будинки, офіси, одяг. А народним депутатам у парламенті порадили замість партійних прапорців на робочих столах встановити євроінтеграційну символіку. «Треба продемонструвати: Європа підписує угоду не тільки з Януковичем, не тільки з політиками — вона підписує угоду з 46 мільйонами європейців українського походження», — сказав екс­міністр внутрішніх справ.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень