Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Голова президентського суду

На думку аналітиків, земляк глави держави – очільник Конституційного Суду України В’ячеслав Овчаренко – ходить у придворних Віктора Януковича

Деталі мають значення. Навіть жести, погляди. Коли наприкінці липня Україна відзначала 1025-річницю Хрещення Київської Русі, всі звернули увагу, що після вступного слова на урочистій Академії з цього приводу президент Віктор Янукович пішов у зал, потиснув руку голові Конституційного Суду В’ячеславу Овчаренку і сів у крісло поруч з ним. Такої честі не удостоївся ніхто інший з українського істеблішменту: ні прем’єр Азаров, ні спікер Рибак, ні ієрарх жодної з церков, у тому числі глава УПЦ МП Митрополит Володимир, до якого Віктор Федорович часто ходить сповідатися і причащатися. До голови КС В’ячеслава Овчаренка у нинішнього глави держави давній і особливий пієтет.

Куди голка, туди й нитка…

Понад п’ятдесят років ці люди ідуть по життю немовби у парі. Народилися в одному місті — шахтарському Єнакієвому на Донеччині. Коли В’ячеслав Овчаренко працював юрисконсультом на авторемонтному заводі виробничого об’єднання «Орджонікідзевугілля», Вік-тор Янукович був директором автобази, яка обслуговувала це ВО. Тож неминуче їхні шляхи пересікалися. У листопаді 2002-го Янукович вперше стає прем’єр-міністром, а через місяць Овчаренка призначають головою Єнакієвського міського суду. У 2006-му Янукович стає лідером парламентської більшості, його вдруге призначають главою уряду — і на цей же період припадає переїзд голови суду з його батьківщини до Києва. Не куди-небудь, а у Конституційний Суд. Туди В’ячеслава Овчаренка делегувала Верховна Рада за квотою Партії регіонів, яку очолював Віктор Янукович…

І ось найвищий злет — майже місяць тому колишнього юрисконсульта з Єнакієвого обрали головою Конституційного Суду. Щоб ця подія відбулася, Овчаренко перервав лікування у Німеччині.

Саме «височайшим покрови-тельством» Овчаренко може за-в-дячувати сходженню на суд-дівський Олімп. Якихось над-звичайних професійних якос-тей за ним не спостерігалося. За сім років роботи у КС Овчаренко підготував лише два малозначущі рішення, які стосувалися проблем телекомунікації і продажу військового майна.

У тридцяти випадках суддя Овчаренко відмовляв позивачам у відкритті конституційного провадження. Був таким собі «блокіратором»…

Рукописи не горять. Але зникають…

Знаючі люди кажуть: Віктор Федорович уміє віддячувати тим, хто розчищав завали і прибирав тернові шипи з його життєвого шляху. В’ячеслав Овчаренко — один з них. Саме на час його керівництва в Єнакієвському суді припадає загадкове зникнення з архівів цієї установи оригіналів документації про першу і другу судимість Віктора Януковича. Окрім того, після Помаранчевої революції прокурорська перевірка виявила, що в період між 2002 і 2004 роками невідомі особи підробили дві постанови президії Донецького обласного суду — про нібито відміну вироків Януковичу. Було встановлено, що окремі сторінки з цієї справи було вирвано, натомість вставлено інші, свіжі, надруковані іншою машинкою (очевидно, іншого змісту). Та й підпис судді Хованського під цими документами був сфальсифікований...

Голова суду Овчаренко виправдовувався, що зниклі матеріали були відсутні в акті-передачі справ, що на той час в суді не було належної охорони... Інший би поплатився за таку халатність — тільки не земляк Віктора Федоровича. Через два місяці розслідувань кримінальну справу за цими кричущими фактами закрили.

Патрон президента

Новий голова Конституційного Суду часто сипле латинськими афоризмами. Зокрема, цим — tempora mutantur et nos mutamur in illis (часи змінюються, і ми змінюємося разом з ними). Каже, що потребує змін і уточнення нинішній текст Конституції. Це дало підстави представникам опозиції та й багатьом незалежним експертам підозрювати, що голова КС готовий «благословити» всі зміни в Основний Закон, які запропонує Конституційна Асамблея, тон у якій задають люди президента. Є побоювання, що у нову редакцію спробують протягнути пункт про обрання президента в один тур. Або про голосування за нього у Верховній Раді... А також норму про обрання двопалатного парламенту. Кажуть, КС під орудою Овчаренка готовий схвалити реакційний, на думку опозиціонерів, закон про референдум, а відтак розв’яже президентові руки для продавлення будь-яких його ініціатив.

«Конституційний Суд вже давно перетворився на технічний інструмент правлячого режиму, — каже директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. — Тому обрання нового голови КС єнакієвсько-донецького походження — це заміна в технічному інструменті нинішньої влади. Як попередній, так і нинішній голова КС, — абсолютно лояльні виключно до першої особи в країні».

Овчаренко перебуватиме на своїй посаді щонайменше до серпня 2015 року, коли сплине 9-річний термін його повноважень як судді-конституціоналіста. Оглядачі відводять йому роль ручного, «сімейного» голови Конституційного Суду, головне завдання якого — законодавчо забезпечити друге президентство земляка Віктора Януковича. А якщо цього не станеться, різними маніпуляційними вивертами зірвати інавгурацію його суперника.

Красиво жити йому ніхто не заборонить

Ніщо людське головам Конституційного Суду не чуже. Нинішній очільник КС є таким собі латифундистом — володіє шістьма гектарами земельки. У його власності два будиночки на 200 та 93 кв.м, квартира на 116 «квадратів». У його гаражі стоять три іномарки — Audi, Mitsubishi, Volkswagen. А мотоциклів-байків японського виробництва назбиралося аж сім! Мабуть, для екзотики, а не для фермерства, голова КС придбав собі ще й південнокорейський трактор СК-35. Вартість цих «коників» перевищує сотні тисяч доларів, тоді як в декларації про доходи Овчаренко зазначав, що його офіційні статки за рік збільшилися на 52 тисячі доларів.

Під час недавнього з’їзду суддів об’єктив фотокореспондента зафіксував на його руці годинник марки Breguet Marine Chronograph. Середня ціна такого хронометра — 27 тисяч доларів. За цими атрибутами приналежності до правлячої касти голова КС іде в ногу з «вершками» Партії регіонів.

Коментарі для «ВЗ»

Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, президент Інституту виборчого права

Справа не в тому, хто очолює Конституційний Суд. На жаль, в Україні його фактично немає. Рішення, які приймає КС в останні роки, засвідчують, що він став політичним органом. Підпорядкованим, а не незалежним органом юстиції. І це страшно. Конституціоналізм передбачає функціонування професійного, незалежного Конституційного Суду. А цього в Україні немає.

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Чого чекати від голови Конституційного Суду, який є земляком президента? Того, що істина визначатиметься думкою і словом Віктора Януковича. Попри свою назву, це буде президентський суд. Тим самим у нас ліквідовано незалежні інститути влади. Коли немає поділу на законодавчу, виконавчу, судову її гілки, це означає, що в країні встановлюється авторитаризм.

Схожі новини