Передплата 2024 ВЗ

«Закон про КСУ не відповідає європейським зобов’язанням України»

  • 20.12.2022, 16:47
  • 935

Заява фракції «Європейська Солідарність»

Попри негативний висновок Венеціанської комісії щодо ухваленого ВР України закону про Конституційний Суд України і рекомендації змінити євроінтеграційний законопроєкт № 7662 президент підписав цей закон.

«У висновку Венеціанської комісії йдеться, що в Дорадчу групу експертів (ДГЕ), яка перевірятиме кандидатів у КСУ, необхідно включити ще одного, сьомого, члена з-поміж незалежних міжнародних експертів. Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає шістьох членів ДГЕ, з яких троє є незалежними експертами, а решта призначаються президентом, Верховною Радою і З'їздом суддів, причому без голосу останніх жодне рішення ухвалити неможливо», — нагадують в партії «ЄС».

"Очевидно, що в подібному вигляді закон має великі ризики для незалежності КСУ, робить обрання суддів і прийняття рішень непрозорими і ставить під сумнів неупередженість цієї інституції. «ЄС» наполягає, аби адаптація українського законодавства до європейських стандартів відбувалася прозоро і відповідально, а не для галочки. Аби законодавство, необхідне для збереження статусу країни-кандидата і вступу до ЄС, за змістом відповідало Acquis communautaire", — йдеться в заяві партії.

«Для оцінки виконання критеріїв Єврокомісія буде ретельно вивчати зміст прийнятих законопроєктів, їх відповідність рекомендаціям Венеціанської комісії, Ради Європи і директивам ЄС. На жаль, бачимо, що прийняття так званих євроінтеграційних законів перетворюється у профанацію, коли під гучними гаслами протягують антидемократичні закони, які цементують антидемократичні тенденції і узурпацію влади», — вважають в політичній силі.

«Демонстративне підписання президентом Зеленським закону про КСУ, попри висновки Венеціанської комісії, демонструє неповагу до партнерів і небажання виконувати нашу домашню роботу ретельно і відповідально. Цей закон — не про євроінтеграцію, а про боротьбу за владу. Ми не дозволимо перетворювати євроінтеграцію в бутафорію. Примітно, що закон про КСУ в нинішньому вигляді було підтримано колаборацією депутатів СН і ОПЗЖ, які є вірними партнерами влади у всіх корупційних та антидемократичних голосуваннях. Закликаємо ВР проявити суб'єктність і врахувати позицію Венеціанської комісії, негайно внести зміни в закон про КСУ. Проєкт змін до закону, із врахуванням позиції експертів Венеціанської комісії, „ЄС“ внесла на реєстрацію до Верховної Ради. Текст відкритий до підписання всім відповідальним депутатам ВР», — наголошують в «Європейській Солідарності».

Нагадаємо, що під час обговорення законопроєкту «ЄС» наполягала на змінах саме в частині формування Дорадчої групи і введення в її склад міжнародних експертів.

«Ця практика прекрасно зарекомендувала себе під час формування Антикорупційного суду України і здобула високу оцінку наших іноземних партнерів», — йдеться в заяві.


Джерело: ЄС

Схожі новини