Передплата 2024 «Добра кухня»

Жителі Врадієвки вимагають відставки міністра внутрішніх справ

Попри зусилля влади, «врадієвський бунт» набирає обертів

У неділю, 7 липня, до Києва вирушила хода з селища Врадієвки Миколаївської області. Її учасники у столиці вимагатимуть відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Масові ПРОТЕСТИ людей проти свавілля міліції почалися у Врадієвці після того, як 27 червня до лікарні потрапила 29-річна Ірина Крашкова. Її згвалтували та покалічили (рвали рот і засовували у нього пісок, зламали у кількох місцях череп...) двоє офіцерів з місцевого райвідділу міліції — лейтенант Дмитро Поліщук та капітан Євген Дрижак, яким калічити жінку допомагав таксист Рябіненко.

Дмитра Поліщука, хоча він є племінником прокурора Завадівського району Миколаївської області, та таксиста арештували наступного дня після злочину. А капітан Євген Дрижак, коли Ірина прийшла до тями, прийшов до лікарні її допитувати! Цей покидьок виявився хрещеником наразі відстороненого від виконання службових обов’язків начальника УМВСУ в Миколаївській області Валентина Парсенюка. Негідник після того, як побував у лікарні, як ні в чому не бувало рушив на місцевий базар купувати малину. Люди його ледь не роздерли, а увечері пішли на штурм райвідділу, у стінах якого ховався покидьок.

Щодня стають відомими нові факти того, як правоохоронці намагалися “відмазати” перевертня у погонах. Наприкінці минулого тижня слідчі прокуратури арештували заступника начальника Врадієвського райвідділу міліції підполковника Михайла Кудринського. Вже коли у Врадієвці працювали комісії з Ген-прокуратури та апарату МВС, міліцейський керівник, з’ясувалося, катував таксиста, вимагаючи, щоб той підтвердив “алібі” Дрижака.

Чимало українців вважають, що за страшні злочини людей у міліцейській формі має нести персональну відповідальність міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Він мусить, кажуть люди, піти у відставку. Проте міністр, проводячи наприкінці минулого тижня прес-конференцію щодо подій у Врадієвці, заявив, що йти у відставку не збирається. У МВС, пояснював Віталій Захарченко, незабаром почнеться реформування. І він вважає своїм обов’язком кервати цим процесом...

Чимало аналітиків, аналізуючи події у Врадієвці, згадують, що саме на Миколаївщині згвалтували та вбили Оксану Макар, вчинили чимало інших резонансних злочинів. Аналітики вважають, що злочини породжує притаманна цьому регону безкарність. Адже на півдні України останніми роками, після дикої земельної приватизації, зародилися потужні «латифундії». Новітні латифундисти купили всю владу в районах та поводяться з місцевими жителями, як середньовічні феодали з кріпаками.