Передплата 2024 «Добрий господар»

Чотири церкви Львівщини внесли у список спадщини ЮНЕСКО

У п’ятницю, 21 червня, на засіданні Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО прийнято рішення щодо включення дерев’яних церков Карпатського регіону, зокрема Львівщини до списку спадщини ЮНЕСКО.

Вісім церков, які внесли у почесний список — з Польщі, вісім — з України. У Івано-Франківській області — дві церкви, у Закарпатській — дві, а у Львівській області — чотири (церква Святої Трійці у м. Жовкві, церква Святого Духа у селі Потеличах Жовківського району, собор Пресвятої Богородиці у селі Маткові Турківського району, церква Святого Юрія у Дрогобичі). Про це повідомив “ВЗ” голова Львівської ОДА Віктор Шемчук.

“Це результат великої роботи наших науковців, археологів, мистецтвознавців і тих, хто займався питання збереженням культурної спадщини, особливо дерев’яної сакральної культурної спадщини, — зазначив Віктор Шемчук. — Це наша велика перемога! Для України важливо, що об’єкти культурної спадщини, які мають охорону спадщини ЮНЕСКО можна порахувати на пальцях однієї руки. Ми раді, що експерти в Камбоджі прийняли таке рішення. Звичайно, це дасть поштовх для розвитку туризму, економіки в регіонах, де розташовані церкви. Це відкриває Україну через Львівську область всьому світу”.

Віктор Шемчук зазначив, що перемоги в проекті домагаються не перший рік. Нагадаємо, 37-ма сесія Комітету ЮНЕСКО відбувається в м. Пномпені (Королівство Камбоджа) з 16 по 27 червня. У роботі заходу під головуванням віце-прем’єр-міністра Королівства Камбоджа Сок Ана беруть участь представники 190 країн-членів та учасники Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини. Українську делегацію представляють Олексій Шовкопляс, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Соціалістичній Республіці В’єтнам та Королівстві Камбоджа; Сергій Целовальник, директор Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації, головний архітектор м. Києва; Леонід Жунько, генеральний директор Національного заповідника «Херсонес Таврійський», Сергій Груздо — заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська».

Схожі новини