Передплата 2024 ВЗ

Під час судового процесу присяжній стало погано...

На першому в Україні суді за участю присяжних стали зрозумілими недоліки нового КПК

У Личаківському районному суді міста Львова триває розгляд справи за звинуваченням у вбивстві відомого лікаря-хірурга Леона Фрайфельда 26-річним громадянином Марокко Шакібом Отманом. Вперше в Україні справу про вбивство розглядає суд присяжних. Окрім головуючого судді Назарія Нора та його колеги судді Світлани Леньо, до розгляду справи долучили присяжних — трьох основних (паспортистку ЖЕКу, пенсіонерку та художника-реставратора за фахом) і двох запасних. Якщо на першому судовому процесі присяжні лише уважно слухали виступи учасників процесу, то на наступних засіданнях непрофесійні судді вже брали активну участь у розгляді справи: задавали питання свідкам, щось уточнювали...

Позиції учасників процесу під час подальшого судового розгляду не змінилися. Звинувачення надалі доводить, що 19 жовтня минулого року, близько 6-ї години ранку, громадянин Марокко Шакіб Отман, який напередодні провів ніч у розважальному закладі, йдучи напідпитку вулицею Пекарською, побачив 67-річного Леона Фрайфельда, який того ранку йшов на автостоянку за своєю автівкою. Марокканця, який раніше Фрайфельда не знав, чомусь охопив порив люті. Він кинувся на літню людину, збив її з ніг та почав жорстоко гамселити. Навіть скакав по голові та тілу своєї жертви...

Звинувачений у жорстокому вбивстві іноземець та його захист натомість намагаються довести, що Шакіб Отман на лікаря не нападав. Його, мовляв, затримав напідпитку на вулиці наряд міліції. А згодом, щоб не шукати справжніх убивць лікаря, іноземця звинуватили у вбивстві, якого він не вчиняв.

Чиї штани?

Про складність цієї справи говорить і те, що наступне судове засідання розпочалося о 10-й годині, а завершилося близько 21 год. 20 хв. Розпочалося засідання з вивчення доказів, які надало звинувачення, — перегляду відео з відтворення подій, огляду одягу Шакіба Отмана, на якому запеклися краплі крові жертви. Саме з цієї миті почалися несподіванки. Уважно оглядаючи одяг, Шакіб Отман засумнівався, що надані суду шкарпетки належать йому. А коли суду продемонстрували джинси (саме на них залишилося найбільше плям крові загиблого), звинувачений твердо заявив, що це не його штани. Вони, казав Отман, не його розміру та значно світліші від тих, у які він був одягнутий того ранку.

Вивчення речових доказів завершилося близько 17-ї години, і адвокат звинуваченого Ярослав Гандзюлевич попросив зробити перерву — щоб він зміг з підопічним обговорити ситуацію, що склалася після вивчення доказів. Та суддя Назарій Нор прийняв рішення продовжити слухання. У судову залу почали викликати свідків.

Першими свідками стали члени родини, які, за версією слідства, стали свідками вбивства на вулиці Пекарській і затримали вбивцю. Ці свідки — одна родина (батько, син, дружина сина та подруга останньої). 18 жовтня минулого року, увечері, принесли плащаницю у церкву, що на вулиці Короленка. Всю ніч ця родина провела у церкві в молитвах. Уранці, розповідали свідки, вони вийшли з церкви та, рухаючись вулицею Пекарською, побачили, як якийсь молодик жорстоко гамселить літню людину.

Дружина сина голови родини в судовій залі розповідала, що араб кілька разів скакав на голову жертви, добиваючи людину. Її чоловік розповів, що коли люди почали кричати, молодик кинувся й на них. Тоді, казав свідок, він його відштовхнув, і араб впав на землю. Голова родини кинувся на араба, притиснув його головою до землі, заламав руки за спину і так утримував, поки не приїхали міліціонери. На цих жахливих розповідях судове засідання того вечора завершилося.

Міліціонери спростовують покази перших свідків

Наступного дня у суді допитували міліціонерів, які затримували Шакіба Отмана. Першим допитали чергового Личаківського райвідділу міліції. Він розповів, як отримав сигнал про вчинення злочину, як скерував на місце події патруль. Оперативник з райвідділу розповів, як возив затриманого на експертизу на алкоголь, що на вулиці Науковій. За словами міліціонерів, спілкувалися вони із марокканцем російською, а затриманий іноді навіть говорив українською.

Виважений допит свідків завершився, коли свідчення почав давати офіцер, який керував нарядом, що затримував звинуваченого. На вулицю Пекарську, доповідав офіцер, патрульна машина заїхала з вулиці Мечникова. Коли правоохоронці зупинили автомобіль, офіцер побачив, що на бордюрі тротуару сидить якийсь молодик та “поводиться агресивно”, тобто плюється. Приблизно за двадцять метрів від нього, продовжував розповідати правоохоронець, лежало тіло жертви...

На кілька хвилин у судовій залі запанувала цілковита тиша. Адже покази офіцера повністю спростовували покази попередніх свідків. Ті, нагадаємо, розповідали, що голова родини власним тілом притиснув марокканця до землі і так утримував, поки не приїхали міліціонери.

Суддя Назарій Нор спробував встановити істину, задаючи свідкові навідні питання: чи не було на вулиці ще перехожих, чи не переходив хтось дорогу... Та офіцер продовжував твердити, що Отман, коли приїхали правоохоронці, сидів на бордюрі.

Після свідчень офіцера міліції захист обвинуваченого почав почуватися настільки впевненіше, що з лиця адвоката Отмана не сповзала посмішка. Це настільки обурило представника звинувачення прокурора Богдана Дяківа, що він звернувся до судді: “Ваша честь, захисник звинуваченого поводиться неадекватно!”. Та суддя відповів, що нічого неадекватного у поведінці адвоката не бачить.

Судове засідання загрожувало й того дня, як і попереднє, затягнутися до пізнього вечора. Це примусило адвоката Гандзюлевича повідомити суду, що проведення попереднього засідання до пізнього вечора викликало занепокоєння консульства Марокко, яке, казав адвокат, уважно стежить за цим процесом. Та цього разу процес зупинила одна із запасних присяжних (запасні присяжні, згідно з вимогами КПК, мають постійно перебувати у залі під час слухання справи). Через спеку та нервову напругу жінці стало зле. Щоб надати їй допомогу, до суду викликали “швидку”, і суддя Нор оголосив перерву.

Подія із запасним присяжним проілюструвала недосконалість нового Кримінально-процесуального кодексу України, зокрема його норм, що регламентують участь у процесі присяжних. Якби під час слухання справи стало погано комусь із основних присяжних, її б замінив запасний присяжний. Та якщо під час судового процесу з якихось причин вибуває запасний присяжний, суд має зупинити розгляд справи до призначення нового запасного. Після чого, за нормами КПК, справу, на якій би стадії вона не перебувала, мають почати розглядати з початку...

Схожі новини