Передплата 2024 ВЗ

«Замах» на Рабиновича чи «наїзд» на Коломойського?

Вибух під автівкою відомого олігарха правоохоронці вважають проявом «хуліганства»

Мільйон гривень винагороди пообіцяв з екранів телевізорів відомий олігарх Вадим Рабинович (на фото) тому, хто допоможе затримати людину, яка кинула вибуховий пристрій у його автомобіль. Висунути версії щодо причини “замаху” Рабинович відмовився. Сказав, що не розголошуватиме їх на прохання слідчих.

4 березня, близько 16-ї години, на вулиці Мечникова у Києві пролунав вибух. В автівку Вадима Рабиновича, коли вона виїжджала з подвір’я офісу, хтось кинув вибуховий пристрій. Президент холддингів Media International Group та RC-Croup, президент Всеукраїнського єврейського конгресу Рабинович під час вибуху не постраждав. Та і в автівці від вибуху лише тріснула фара. Проте через лічені хвилини на місці події було чимало правоохоронців, а незабаром столична міліція почала кримінальне провадження за фактом... “хуліганства”.

Відповідаючи одразу після замаху на запитання, чи є у нього вороги, Рабинович нагадав, що нещодавно звертався до Ген­прокуратури із заявою про те, що готується рейдерське захоплення каналу Jewish News One, який належить його медіахолдингу. Проте чимало експертів вважають малоймовірним, що, підриваючи якийсь малопотужний пристрій у центрі столиці, хтось таким чином справді намагався вкоротити життя олігарху.

“Я особисто знайомий з Вадимом Рабиновичем та непогано знаю цю людину, — прокоментував “ВЗ” “хуліганку” відомий київський журналіст-розслідувач Олег Єльцов. — Він дуже непоганий медіаменеджер. Люди у його холдингах працюють до пенсії, там немає плинності кадрів. Свого часу я писав про те, що Рабинович торгував зброєю. Та ця людина продовжувала приймати мої публікації на іншу тематику і платила за них непогані гонорари.

На місці слідчого, — зауважив Єльцов, — я б дуже серйозно розробляв версію про імітацію замаху. Хоча мас-медіа писали, що вибух був такої сили, що у навколишніх будинках вилетіли вікна, насправді ці нежитлові приміщення вже багато років стоять без вікон. Та й машина Рабиновича майже не постраждала. Хто так чинить замахи?

Можливо, насправді це було таке собі попередження Коломойському, з яким Рабинович багато років працює в одній орбіті. Припускаю також, що цей “тривожний дзвінок” якось пов’язаний з нещодавнім продажем Рабиновичем футбольного клубу “Арсенал”. Він фактично не продав, а подарував клуб разом із місцем у лізі”...

Футбольний клуб “Арсенал” Вадим Рабинович продав у січні цього року народному депутату від Партії регіонів Олександрові Онищенку. Коментуючи факт продажу клубу виданню “БЛИК”, Рабинович заявив: “Взагалі, це комерційна таємниця. Та зазначу, що на цю суму сьогодні навряд чи можна купити пляшку хорошого коньяку”.

А тим часом...

Коли цей номер “ВЗ” готувався до друку, Вадим Рабинович уточнив, хто саме за кілька днів до “замаху” погрожував йому рейдерським захопленням телеканалу Jewish News ONE. “Народний депутат, помічник прем’єр-міністра сказав, що якщо я протягом тижня не перепишу канал, я його все одно перепишу, але після силових акцій, замахів та неприємностей”, — зазначив Рабинович. Саме після цих погроз помічника Азарова він написав заяву у Генпрокуратуру.