Передплата 2024 ВЗ

СБУ спалила в багатті... мільйон доларів

Героїновий дим вітром понесло до Польщі.

“Чому в коридорі накурено?” — гнівалася одна із запрошених до слідчого управління СБУ на процедуру знищення наркотиків журналістка. “Тут слідчі працюють! — відповів якийсь завантажений по саме “не можу” справами слідчий, що пробігав коридором. — У нас тут люди у злочинах зізнаються, впадають в істерику та просять затягнутися “останньою папіроскою...”. Так із жартами 23 січня почався процес спалення партії наркотиків вартістю понад мільйон доларів.

У присутності ЖУРНАЛІСТІВ, представників Державної виконавчої служби співробітники УСБУ у Львівській області спочатку ще раз оглянули, а згодом спалили наркотики, які зберігалися до відповідних вироків судів як речові докази у п’яти кримінальних справах. У багаття кинули два кілограми марихуани, 300 грамів трамадолу, 8874 пігулки наркотичної дії діазепаму та 5 кілограмів героїну. Саме ці п’ять кілограмів білого порошку мали принести його власникам мільйон доларів...

Одну з найбільших партій героїну виявили 8 травня минулого року в пункті пропуску через українсько-польський кордон “Рава-Руська”. Наркотики з України намагався вивезти у своєму міні-вені “Додж” 28-річний громадянин Польщі. Можливо, він сподівався, що того дня прикордонники, відзначаючи своє професійне свято — День прикордонника, будуть менш пильними, ніж завжди.

Співробітники СБУ говорять, що затримання поляка з великою партією героїну стало можливим завдяки оперативно-розшуковим заходам, які проводили працівники Служби безпеки. Натомість прикордонники доводять, що виявлення великої партії героїну відбулося спонтанно та завдяки їх пильності.

Джерела “ВЗ” у Держприкордонслужбі розповіли, що затриманий на “Раві-Руській” поляк приїхав в Україну лише на два дні. Буцімто для того, щоб купити квитки на матчі, які проходитимуть у Львові під час проведення Євро-2012. Та для чогось оформив тимчасову реєстрацію своєї автівки в Україні, що здебільшого роблять іноземці, які планують тривалий час перебувати в Україні. Звернули увагу прикордонники і на затемнені вікна автомобіля та вирішили, що мають справу з контрабандистом цигарок. Поляка зупинили і почали ретельно оглядати машину. У паливному баку “Доджа” знайшли 20 чорних пакунків з порошком, загорнутих у поліетилен. “Пакували” пакунки у бензобак, зрозуміли зелені кашкети, досвідчені контрабандисти. Вони знали, що, шукаючи цигарки, прикордонники та митники простукують баки, щоб на звук визначити, чи не лежить на дні якийсь вантаж. Тому до пакунків, знайдених у “Доджі”, перед транспортуванням прив’язали поплавки, щоб вони не пішли на дно бака. Після проведення експрес-тесту з’ясувалося, що поляк перевозив у бензобаку п’ять кілограмів героїну. Далі за справу взялися слідчі СБУ.

Іноземець спочатку “включив дурня”. Почав розповідати, що й гадки не мав, що саме перевозить. Коли повертався зі Львова до Польщі, казав, неподалік пункту пропуску у нього зламалася автівка. Через кілька хвилин під’їхав автомобіль, з якого вийшли два молодики. Вони допомогли відремонтувати автівку, а взамін попросили перевезти через кордон невелику партію цигарок у паливному баку. При цьому, розповідав поляк, незнайомці переконували його, що у них і на українському, і на польському боці кордону все схоплено, отож автівку не зупинятимуть.

Та під час розслідування справи слідчі СБУ довели, що насправді поляк отримав героїн у своїх спільників в Івано-Франківській області. Незабаром Жовківський районний суд Львівської області засудив поляка до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Одразу після затримання цієї партії героїну керівництво Держприкордонслужби вжило певних заходів для безпеки співробітників, які виявили героїн. На західному кордоні ще служить чимало офіцерів, які пам’ятають, чим на початку 2000-х років завершилося затримання схожої партії героїну. Тоді з Туреччини транзитом через Україну міжнародне наркоугруповання намагалося провезти в Євросоюз приблизно стільки ж кілограмів героїну. За кур’єрами стежили співробітники спецслужб України, Болгарії та Інтерполу. Наркоділків планували затримати в глибині Польщі, подалі від кордону. Та один із польських стражів, не знаючи про операцію спецслужб, виявив героїн на кордоні. Через кілька тижнів цього правоохоронця, його дружину та дітей вбили у власному будинку.

Щоб наркомафія, на яку, мож-ливо, працював арештований на “Раві-Руській” поляк, не помстилася прикордонникам, їх разом із сім’ями перевели служити на східний кордон України. Згодом з’ясувалося, що така ротація відбулася недарма.

“Під час розслідування, — розповів “ВЗ” начальник відділення слідчого відділу УСБУ у Львівській області полковник юстиції Олександр Голубко, — ми зрозуміли, що арештований громадянин Польщі належить до серйозного угруповання, а героїн, який перевозив, планувалося продати на теренах Польщі. Наші співробітники поділилися з польськими колегами певною інформацією. Наразі тривають слідчі дії, пов’язані з цією справою”.

Довідка «ВЗ»

Героїн — сильнодіючий наркотик, який виготовляють з опіумного маку. У чистому вигляді — це білий (трохи сіруватий) порошок. За даними Інтерполу, героїн в Європі вживають 10 мільйонів наркоманів. Найбільшими постачальниками “білої смерті” в Європу є Туреччина та Афганістан.

Схожі новини