Передплата 2024 ВЗ

У Німеччині вперше покажуть артефакти із Львівщини (ФОТО)

  • 16.05.2024, 12:15
  • 773

Археологічні скарби Львівщини вперше покажуть у музеях Німеччини

Фото пресслужби Львівської обласної ради
Фото пресслужби Львівської обласної ради

Археологічні знахідки з колекції КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» експонуватимуть у музеях Штутгарта й Констанци. Серед предметів, які побачать у Німеччині, знахідки з могильника Карів-I.

Могильник другої половини ІІ ст. н.е. Карів-І випадково виявили навесні 2017 року. Під час археологічних розкопок знайдено 5 кремаційних поховань, в яких — унікальні для європейської археології знахідки.

Зокрема, рідкісні провінційно-римські імпорти: частини великої глиняної червонолакової посудини («terra siggilata») з орнаментами у вигляді сцен з античної міфології, уламки римських амфор, два скляні келихи, дві скляні чаші, а також два великі бронзові казани.

Один із казанів прикрашений трьома чоловічими погруддями з характерними для германських племен-свебів зачісками у вигляді «свебських вузлів». Їх носили германці, які проживали на початку нашої ери у межиріччі Вісли та Одеру. Цей казан є третьою знахідкою в Європі. Могильник у Карові увійшов до рейтингу «Топ-5 найбільших відкриттів українських археологів 2017 року».

15 травня 2024 року унікальні предмети з України упакували й транспортували до Німеччини. Іноземні фахівці також здійснять роботи з реставрації й консервації українських знахідок. У Німеччині предмети з України експонуватимуть протягом двох років. Буде видано виставковий каталог.

Виставка у Німеччині є спільним проєктом КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчого музею», Археологічного музею землі Баден-Вюртемберг та Історико-археологічного музею Констанци. Проєкт реалізують за підтримки Міністерства науки, досліджень та мистецтв землі Баден-Вюртемберг.

Мета виставки — ознайомити відвідувачів з предметами періоду дохристиянських часів і першого тисячоліття нашої ери, які знайшли в Україні, у Німеччині та в інших європейських країнах.

Опікується проєктом відома німецька археологиня і письменниця, дослідниця кельтських поховань Ніколь Ебінгер (Nicole Ebinger). Дослідниця розповіла, що її серед предметів вразили частини кінської збруї й залишки рогу для пиття.

«Це неймовірні та унікальні знахідки. Це важливі предмети, яких немає в музеях інших країн. Зараз нам важливо показати, що попри війну, українці працюють над збереженням цих знахідок.

У музеї Баден-Вюртемберг є багато експонатів першого тисячоліття, часів Римської імперії та Середньовіччя. Ми хочемо розповісти про зв’язки між країнами, які були колись, а також розповісти нашу співпрацю тепер. З допомогою цих експонатів можемо дізнатися більше про вашу історію і культуру", — зазначила Ніколь Ебінгер.

«Під час досліджень у Карові на Сокальщині було виявлено комплекс поховань, які датують другою половиною ІІ століття. Це період маркоманських воєн. Серед знахідок — поховання знаті. Знайдені дослідниками предмети походять з поховання знатної людини, можливо вождя або короля, і є унікальними не лише для України, але й для Європи. Це один із трьох казанів, які виявлені у світі. На казані є голови «свебів» (германські племена). Схожі казани є в Чехії та в Польщі.

У Німеччині дуже хороша реставраційна школа, фахівці якої здійснять комплекс реставраційних заходів. Виставка у Німеччині допоможе розповісти відвідувачам про нашу, спільноєвропейську історію і культуру. Я вдячний німецькій стороні за допомогу у порятунку цінностей і за промоцію України в Європі", — каже директор Історико-краєзнавчого музею, голова Громадської спілки «Західноукраїнська спілка музеїв» Ігор Тимець.

Співпраця між українськими й німецькими музейниками триває кілька років. З метою допомогти захистити культурну спадщину від впливу війни, німецькі благодійники передали українським музеям і заповідникам десятки вантажів допомоги.

Відкриття виставки у Німеччині заплановане 12 вересня 2024 року. На виставці представлять понад 1000 експонатів. Триватиме виставка до 2026 року. Про підготовку і перевезення української експозиції німецькі музейники знімають документальний фільм, який презентують на регіональному телебаченні, а також під час відкриття виставки.

Схожі новини