Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Підробляли навіть... дитячі ліки!

Фальсифікат збували через дрібні аптеки, які працювали без касових апаратів

З аптек Львова вилучили понад 200 ящиків підроблених ліків!

Медикаменти скерували на експертизу. 15 найменувань з 41-го експерти визнали фальсифікатом. Щодо інших — триває перевірка.

Співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУ МВСУ у Львівській області під час перевірки однієї з аптек виявили кілька підроблених препаратів, які продавали під марками відомих вітчизняних та іноземних виробників. Перевіряючи джерела надходження фальсифікату, оперативники знайшли підпільну фабрику з виготовлення фальсифікованих ліків та склад, на якому вони зберігалися. “Щоб встановити факт фальсифікації лікарських засобів, правоохоронцям знадобилося три місяці, — повідомив начальник Державної служби з лікарських засобів у Львівській області Сергій Чередниченко. — Що цікаво: до 2007 року це підприємство діяло... на законних підставах. А потім — пішло у тінь”. Скільки часу підприємство займалося виробництвом фальсифікату, має встановити слідство.

“Це — другий такий шокуючий випадок після Василькова (у 2010 році у м. Василькові Київської області було виявлено підпільний цех з виробництва підроблених ліків, з якого було вилучено фальсифікованих лікарських засобів на сім млн. гривень, найбільший за всю історію незалежної України. — Авт.), — каже перший заступник голови Держлікслужби України Інна Демченко. — Цього разу шахраї виготовили фальсифікованих ліків на суму близько мільйона гривень (200 тис. одиниць лікарських засобів). Вилучені ліки не відповідають показникам якості. Зокрема у них виявили замалу кількість діючої речовини та зайві допоміжні речовини. Тобто ці ліки не дають жодного лікувального ефекту і можуть, навпаки, зашкодити здоров’ю пацієнта. Наприклад, прийме людина ліки для зниження тиску, а тиск не знизиться, що може завершитися для хворого інсультом чи інфарктом”.

“Шахраї підробляли популярні, розрекламовані, безрецептурні препарати, які користуються попитом у населення: но-шпу, уролесан, кетанов, анаферон дитячий, темпалгін, доларен, баралгетас, терафлю, лазолван сироп, фармацитрон форте, комбі грип, папазол, імпазу, ново-пасит, кардіомагніл, седалгін, бромгексин, амброксол, фалімінт, корвалол, анальгін та ін. Тобто ті препарати, які точно не залежаться на полицях аптек”, — додає Інна Демченко.

За словами Сергія Чередниченка, усі фальсифіковані ліки реалізовувалися через дрібні аптечні мережі (зареєстровані як ФОПи), які працювали без касових апаратів: “Необхідно внести поправки у Податковий кодекс і вилучити підприємців, які займаються реалізацією ліків, з пільгової категорії. Такий підприємець не може працювати без касового апарата, без відповідного комп’ютерного забезпечення, яке дозволить “проганяти” поставлені ліки через електронну базу”.

Як зазначив заступник начальника управління Держслужби з боротьби із економічною злочинністю Денис Гусашвілі, причетних до виготовлення та збуту фальсифікованих лікарських засобів затримано. Одну особу — заарештовано. За фактом підробки ліків порушено кримінальну справу за ст. 321, ч. 2 (“незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту фальсифікованих лікарських засобів”). Назвати аптеки, у яких було вилучено підроблені ліки, пан Гусашвілі відмовився, посилаючись на таємницю слідства. З неофіційних джерел “ВЗ” стало відомо, що сумнівний товар потрапив на полиці понад 30 аптек Львова!

“Аптеку про перевірку повинні повідомити у письмовому вигляді за 10 днів. Зрозуміло, що за цей час підприємці встигають підготуватися до візиту контролерів і сховати непевний товар “під прилавок”, — каже Сергій Чередниченко.

“Провізори завжди знають, яким товаром торгують, — розповіла “ВЗ” на умовах анонімності провізор з 30-річним стажем роботи. — Оригінальну упаковку від підробленої на дотик можуть відрізнити! За кольором і розміром літер, за формою та розміром піґулок... Наша фірма купує товар у перевірених постачальників. Але буває всяке. Якщо отримую ушкоджену упаковку (прим’ята, подерта, зазнала впливу води), повертаю її на склад. Якщо 20 упаковок, які надійшли на реалізацію, викликають підозру (наприклад, назва препарату написана не рожевим шрифтом, як зазвичай, а червоним), повертаю на склад усі 20 упаковок, а склад, відповідно, повертає їх дистриб’ютору. Великим фармацевтичним фірмам невигідно торгувати підбробленими медикаментами. Вони й так отримують надприбутки, а авторитет, який здобували роками, втрачати не хочеться. Дрібним підприємцям легше провертати такі справи, адже працюють без касового апарата. Провізор у таких аптеках може продати товар, який вже був у вжитку (наприклад, мазь, яку фасують у незапаяні туби). Або купити препарат у сусідній аптеці і продати його з “накруткою”.

“Маєте право вимагати чек та сертифікат якості на лікарський засіб, — каже Сергій Чередниченко. — Якщо вам відмовили, звертайтеся з відповідною скаргою у Держінспекцію. Якщо препарат викликає у вас сумнів, принесіть його нам на перевірку (разом з чеком). За 1-3 дні отримаєте результат. Платити за перевірку непотрібно”.