Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Як опритомнів, уже був у кайданах...»

Зі спогадів ветеранів УПА під час урочистого маршу слави

Урочистим маршем слави відзначили 70-річчя УПА у Львові. Кількасот учасників — серед яких «пластуни», учні Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені героїв Крут, воїни УПА, одягнені у військові однострої, — пройшлися центральними вулицями міста. Хода тривала більше години. У «пластунів» у руках — портрети провідників УПА. Люди фотографуються біля вершників у формі повстанців. Це представники кінноспортивного клубу «Вікторія». «Ми прийшли сюди за покликом серця», — каже вершник пан Андрій, намагаючись стримати свого вороного.

Підходжу до ветеранів УПА — у формах, з нагородами. «Я був засуджений на 26 років, але повного терміну не відсидів, амністували після повстань у таборах», — говорить пан Зеновій. «Я записався в УПА у 16 років, — розповідає 74-річний Михайло Олексій. — Мене не хотіли брати — надто юний, але я наполягав — старший брат також був постанцем. Врешті-решт таки взяли, зглянулися на мою наполегливість. Перед тим, як мене взяли, отримав завдання. Таким чином мене перевіряли — чи не зраджу… Пройшов шестимісячні курси, був охоронцем, бо тоді кожен провідник мав свого охоронця. Ми потрапили у засаду, я під час бою втратив свідомість. Інакше мене б живого не взяли. Як опритомнів, уже був у кайданах і без зброї».

90-річна пані Євдокія участі у ході не бере — надто слабка, прийшла подивитися разом із донькою. «Мій чоловік був в УПА, — говорить, ледь стримуючи сльози. — Його впіймали та посадили. Дали 20 років. Довго мордували, щоб зізнався у вбивстві, якого не чинив. Він не зізнався, але все одно засудили. Мене ж вислали на Воркуту. Ми побачилися через багато років, тільки листувалися».

Під супровід оркестру та вигуки “Слава Україні — Героям Слава!” марш пройшов від площі Митної до площі Ринок через проспект Свободи.

На площі Ринок поряд з урочистою ходою раптом пройшов мітинг проти ювенальної юстиції. Серед присутніх спалахнув міні-конфлікт на цю тему. Але основним урочистостям це не завадило…

Вчора у лісопарку “Зубра” також відбулося військово-історичне театралізоване дійство, яке відтворювало бій між УПА та НКВС.

Схожі новини