Передплата 2024 ВЗ

Щоб допомогти ЗСУ, «міняє» шахівницю на автомобіль

10-річний Артем Крупа виставив шахову дошку з автографом Вішванатана Ананда на аукціон

Артем і його "трофей".
Артем і його "трофей".

Четверо юних шахістів з Тернопільщини взяли участь у шаховому турнірі «Шахи єднають покоління», що відбувся у сусідній Польщі. Учень 5 класу Борщівської середньої школи № 1, що у Чортківському районі, Артем Крупа посів перше місце у цьому турнірі у віковій категорії - діти до 10 років. Гостем турніру став 15-й чемпіон світу з шахів, індійський шахіст Вішванатан Ананд. Окрім перемоги, Артемові пощастило, бо він отримав запрошення зустрітися у сеансі одночасної гри з індійським гросмейстером. Хлопчик зіграв унічию з ексчемпіоном світу! А коли закінчився турнір, Віші Ананд особисто вручав усім, хто виграв, кубки. Артемові містер Ананд вручив ще й шахівницю з особистим автографом.

Юний шахіст з 15-им чемпіоном світу з шахів Вішванатаном Анандом.
Юний шахіст з 15-им чемпіоном світу з шахів Вішванатаном Анандом.

Про це журналістці «ВЗ» розповіла мама 10-річного шахіста Оксана Крупа.

— Для Артема і перемога у цьому шаховому турнірі, і нічия з гросмейстером світового рівня — неабияке досягнення, — паже пані Оксана. — А той подарунок з автографом Вішванатана Ананда — не просто мрія, а справжній скарб. Коли ми повернулися додому, Артем, звісно, показав дошку своїм друзям у школі і у Борщівській федерації шахів. Тішився цим подарунком дуже. А кілька днів тому сказав нам з чоловіком, що хотів би бодай чимось допомогти нашій армії. І тому вирішив свою шахівницю з автографом Віші Ананда виставити на аукціон. Ми з чоловіком, звісно, підтримали нашого сина, звернулися до нашої волонтерки з цією пропозицією. Нас підтримали, і дошку того ж дня було виставлено на аукціон-розіграш.

Шахівниця, яку Артем виставив на аукціон.
Шахівниця, яку Артем виставив на аукціон.

— На що збирають кошти?

— На придбання автомобіля для 80-ї бригади. Коли буде зібрано певну суму, розіграють цей лот. Кожен, хто хоче взяти участь у розіграші, скидає волонтерові скрін квитанції про сплачену суму. А коли буде зібрано необхідну суму, тоді методом жеребкування оберуть щасливчика.

— Скільки на сьогодні вдалося зібрати?

— Понад 10 тисяч гривень.

— Як довго Артем займається шахами?

— Від 6 років. Спочатку він сам навчився грати у шахи, але ми не особливо на це звертали увагу. А коли пішов у перший клас, самостійно записався у гурток юних гросмейстерів. І вже дома поставив нас з батьком до відома. За чотири роки Артем досяг багатьох висот — він неодноразовий учасник і переможець районних та обласних шахових турнірів. І не лише у Тернопільській області, а й далеко за її межами. Брав участь у Всеукраїнському чемпіонаті з шахів у віковій категорії - діти до 8 років. Наш син любить шахи і серйозно тренується не лише зі своїм тренером Ігорем Багрієм, а й бере уроки онлайн з львівським гросмейстером Володимиром Медведиком.

Схожі новини