Передплата 2024 «Добра кухня»

«Наші люди можуть загніватися на «Шахтар»...»

Галичани з подивом сприйняли рішення донецького клубу перенести суперпоєдинок з «Дніпром» зі Львова до Одеси.

Поки фани розтягують насолоду від лігочемпіонського поєдинку “Шахтар” - “Фенербахче”, їх чекає нове футбольне видовище — поєдинок гірників з австрійським “Рапідом”. У касах “Арени Львів” уже почали продавати квитки на домашній матч-відповідь цих суперників, який відбудеться у вівторок, 25 серпня. Крім задоволених реплік, біля віконечок, де купували перепустки на міжнародну гру, ми почули вчора і... нарікання. Вони стосувалися несподіваного “кульбіту” з боку “Шахтаря”. Вболівальники цікавилися у касирів, чи справді Мірча Луческу і його команда відмовилися проводити у Львові “домашню” гру з “Дніпром” - на тій підставі, що наші краяни вболіватимуть за суперника, якого тренує Мирон Маркевич? Менеджери підтверджували перенесення матчу, хоча й причин не називали. Футбольні фани розцінювали такий крок як непродуманий. Зокрема, колишні працівники шахти №6 з Рави-Руської Ярослав Грицак і Микола Танчин сказали кореспондентові “Високого Замку”: “Негарно вчинили у донецькому клубі. Ми ж добре підтримували їхніх футболістів у матчі з турками — то чому тепер нас “кинули”? Наші люди можуть загніватися. Ми приходимо на стадіон дивитися і вболівати не тільки за великий футбол у виконанні “Шахтаря”, а й інших українських професіоналів. Чому нас позбавляють такої можливості?” На резонансну тему дня автор цих рядків спілкувався з директором “Арени Львів” Денисом Ринським.

- Чи не порушив “Шахтар” укладену з вашим стадіоном угоду, “перекочувавши” в Одесу? Як ви сприйняли цей факт?

- Згідно з нашими домовленостями, якщо за 10 днів до проведення матчу “Шахтар” повідомить про зміну своїх планів, то, як мовиться, нема на то ради. Право на таке рішення у нього є. Однак, на мою думку, це неправильний крок з боку донецького клубу. Минулого сезону різними були стосунки “Шахтаря” і львівських уболівальників. Не завжди глядачі одноголосно підтримували гірників у поєдинках із суперниками, віддавали свої симпатії “Дніпру”, “Динамо”. Як “приймаюча сторона”, ми робили все, щоб нівелювати цю проблему. Намагалися піднести футбол на “Арені Львів” суто як спортивну подію. На цей рік виробили спільну стратегію, яка мала би повернути любов глядачів до “Шахтаря”. Якраз висока відвідуваність на матчі з “Дніпром” мала би підтвердити, чи правильним шляхом йдемо. Але якраз цей матч гірники вирішили грати в іншому місті. Можливо, сподіваються, що в Одесі матимуть більшу підтримку. Це хибний крок. Якщо “Шахтар” на постійній основі грає у Львові, то йому потрібно працювати з львівською публікою. З вболівальниками слід працювати, де б вони не були. Тим більше, що на це вже було потрачено так багато часу. Не можна ключові матчі забирати у львів’ян...

- Чи так само донеччани поїдуть в Одесу, коли їм доведеться грати домашні матчі з “Динамо”, “Зорею”, “Карпатами”, “Волинню”?

- Я не маю такої інформації. Але сподіваюся, що цього не відбудеться. Сам є затятим футбольним уболівальником, і так само, як інші львів’яни, з особливим нетерпінням чекаю саме цих поєдинків. Бо вони є показником найцікавішого протистояння. Це якраз те, за чим ідуть люди на футбол. Результат матчу “Шахтаря” з “Олександрією” більш-менш передбачуваний, тому через це глядачів на трибунах є менше. А от коли приїжджають гранди — це завжди цікава інтрига. Переконаний: рейтингові матчі клуб Мірчі Луческу має грати у Львові, на них прийде багато людей. Тоді й проблем уболівань “за “Шахтар” чи “проти “Шахтаря” буде менше. У керівництва донецького клубу з цього приводу інша думка. Я її не поділяю. Але “Шахтар” робить те, що вважає за потрібне...

- Чи не прогнозуєте ви, що після такої “втечі” “Шахтаря” львів’яни можуть образитися й ігнорувати його наступні матчі у Лізі чемпіонів?

- Дуже не хотів би, щоб так відбулося. “Арені Львів” потрібні аншлаги. Наші уболівальники мають підтримувати українську команду. Втім, не виключаю, що якась їх частина образиться. Не хотілося б нагнітати атмосферу довкола цього питання, бо витрачаємо багато зусиль для зворотного — щоб симпатії до “Шахтаря” були вищими.

Фото автора.

Схожі новини