Передплата 2024 ВЗ

Боротьба знову в олімпійській сім’ї

На 125-й сесії МОК, що відбувається в Буенос-Айресі, спортивну боротьбу на два наступні цикли (Ігри-2020, які відбудуться у Токіо, і Олімпіаду-2024, столицю якої ще не обрали) повернули в олімпійську сім’ю.

За вид спорту, який може похвалитися кількатисячолітньою історією (боротьба була одним з найбільш популярних видів спорту ще на Олімпійських іграх у Стародавній Греції), проголосували 49 членів МОК. Основні її конкуренти — бейсбол /софтбол та сквош — набрали, відповідно, 24 і 22 голоси.

У лютому цього року МОК рекомендував виключити спортивну боротьбу з олімпійської програми. Причина в тому, що тодішній президент Міжнародної федерації спортивних видів боротьби (FILA) Рафаель Мартінетті весь час ігнорував вимоги МОК змінити правила так, щоб боротьба стала більш об’єктивною, а також телегенічною. Навіть на засідання виконкому Олімпійського комітету, де вирішувалася доля виду спорту, опікуватися яким йому довірили національні федерації 200 країн світу, швейцарець не прийшов... Покарання обрушилося миттєво: у 25 основ-них видів олімпійської програми Олімпіади-2020 боротьба не потрапила.

Але остаточно спалювати за боротьбою мости представники МОК не наважилися і включили її в інший список, де разом з сімома неолімпійськими видами спорту вона змагалася за одну додаткову вакансію. У травні конкурентів у боротьби стало менше — карате, роликовий спорт, скелелазіння, ушу і вейкбординг зійшли з “дистанції”. А FILA, яку очолив серб Ненад Лаловіч, задіяла усі можливі ресурси, щоб змінити власне обличчя і тим самим догодити МОК. На підтримку боротьби виступили тисячі колишніх чемпіонів і простих любителів. Зок-рема, активно пропагували цей вид спорту президент США Барак Обама, який відточував ефектні кидки у дитинстві, а тепер разом з дружиною є постійним відвідувачем борцівських турнірів, та президент Росіії Володимир Путін, який пишається досягненнями у дзюдо та самбо. Та не гучні імена її захисників стали головним аргументом боротьби. Радше непередбачуваність та видовищність, які повернули на килим нові правила.

Як І У СТАРІ ДОБРІ ЧАСИ, борці з’ясовуватимуть стосунки протягом двох раундів, кожен з яких триватиме по три хвилини. Рахунок буде загальним протягом всієї сутички.

«Це логічніше і об’єктивніше, ніж сума міні-перемог у періодах, де нерідко долю загального успіху вирішував жереб — право брати ногу у клінчі (тепер клінчі відмінили повністю), — пояснив заслужений тренер України з жіночої боротьби Андрій Пістун. — Нічиїх тепер не буде, так само як і доданого часу. За однакового рахунка суддя оцінюватиме якість прийомів: якщо на табло 3:3, то один трибальний кидок матиме перевагу над трьома прийомами вартістю в один бал. Та якщо за півтори хвилини сутички рахунок так і не відкрито, суддя визначатиме ступінь активності кожного борця і даватиме попередження більш пасивному. Після другого попередження арбітр дає суперникам 30 сек. для виконання прийому чи дії. Якщо ніхто з опонентів так і не наважиться на результативну дію, сутичку зупиняють і перемогу віддають активнішому борцю». У греко-римській боротьбі замість “30 секунд” діятиме інше правило: активнішому борцю нададуть право вибору — перевести супротивника у партер чи розпочати захват стоячи. Дострокове припинення сутички можливе за явної переваги в рахунку (7 балів у жінок та “класиків” і 10 балів у “вільників”).

Одночасно додаткової цінності набуває боротьба в партері: за переведення суперника в партер замість одного бала тепер нараховуватимуть два. Виштовхування за межі килима — прийом, запозичений із сумо, оцінюватиметься, як і раніше, одним балом, однак лише після другої спроби (перший вихід залишиться без оцінки).

«Не ВИКЛЮЧЕНО, що змагання проводитимуться протягом двох днів, — веде далі Андрій Пістун. — Усе тому, що члени МОК зауважили: шляхом до фіналу борці так втомлюються, що основ-ні зустрічі, де на кону стоять нагороди, перестають бути видовищними. Зазвичай до вирішальної сутички борці повинні відпрацювати чотири-п’ять зустрічей. Це багато. Я сам був свідком того, як непритомніли не лише жінки, а й сильні велетні-чоловіки. Для психічно нестійких борців, ясна річ, краще пройти всі змагання протягом одного дня — у такому випадку менше можливостей “перегоріти”. Але впевненим у власних силах спортсменам вигідніше розтягнути сутички на два, а то й три дні, як це було багато років тому».

“Кому ці правила підуть на користь? — перепитує заслужений тренер з жіночої боротьби Олег Сазонов. — Борцям, сильним за всіма показниками. Попередні правила давали шанс і “середнячкам”, і відверто слабким борцям. Один раз зібратися і відстояти “на нуль” два періоди — великої вправності не потрібно. Тепер же протягом шести хвилин конче необхідно обіграти, провести результативну дію. Тепер перемагатиме той, хто бореться, атакує і ризикує. Тобто працює так, як наші дівчата”.

Тепер чоловіки і дівчата змагатимуться у шести вагових категоріях (раніше чоловіки проводили сутички у семи олімпійських вагових категоріях; у жінок з семи категорій олімпійськими вважалися лише чотири). Гранично допустиму вагу у кожній з категорій затверджуватимуть через тиждень на засіданні FILA, яке відбудеться у Будапешті під час чемпіонату світу.

Схожі новини