Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Остап Стахів надалі перебуватиме під вартою: рішення суду

  • 10.10.2024, 16:45
  • 125

У Львівському апеляційному суді розглядали апеляцію щодо запобіжного заходу Остапу Стахіву, якого підозрюють у шахрайстві та поширенні інформації про розташування підрозділів Збройних сил України. Суд залишив без змін рішення 2 жовтня — тримання під вартою без застави

Остап Стахів. Фото Суспільного
Остап Стахів. Фото Суспільного

Адвокат Стахіва Микола Кремінець під час засідання стверджував, що за адресою, яку оприлюднив його підзахисний, ТЦК був у 2022 році, а зараз — його там немає. Ці доводи, за словами адвоката, не врахували під час засідання у Галицькому районному суді Львова.

Прокурор Олег Телефанко повідомив, що 21 січня підозрюваний Стахів оприлюднив інформацію про розташування військової частини. А також на відео, яке він оприлюднив в інтернеті, наявні ознаки, за якими можна визначити місце, де розташування цієї військової частини.

Адвокат Стахіва Михайло Магарський вважає, що підозра є необґрунтованою, і попросив скасувати ухвалу Галицького суду й залишити підозрюваного без запобіжного заходу.

Остап Стахів зазначив, що справу вважає політичними репресіями і просив суд скасувати ухвалу Галицького суду як таку, яка не відповідає чинному законодавству.

Однак суд постановив залишити без змін рішення за 2 жовтня — тримання під вартою без застави до 30 листопада.

Як відомо, 25 вересня, у помешканні Остапа Стахіва працівники СБУ здійснили обшуки. Також Стахіву повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.1 та ч. 2 ст. 190 (шахрайство). Максимальне покарання — позбавлення волі на три роки;
  • ч. 2 ст.114−2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Максимальне покарання — позбавлення волі на вісім років.

За даними СБУ, він за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення рф «підбурював» людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом «руху антивакцинаторів».

«Окрім цього він організував онлайн-курси „журналістики“, на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні», — йдеться у повідомленні СБУ.

За даними правоохоронців, під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах фігурант публічно назвав точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, спричинивши так для них небезпеку.