Передплата 2024 ВЗ

«Золотий Лев — 2024» — мовою ідентичності

У Львові стартував традиційний щорічний театральний фестиваль «Золотий Лев»

У подвір'ї Будинку вчених сьогодні, 3 жовтня, відбулося урочисте відкриття Міжнародного театрального фестивалю «Золотий Лев». І хоча моросив дрібний дощик, це не завадило акторам презентувати мінівиставу, яка без слів розповіла про нашу ідентичність, про коріння українського роду, незламний характер і силу духу українців.

Цьогоріч фестиваль «Золотий Лев» радуватиме театралів уже 35 раз. Він проходив і в нелегкі карантинні часи — в період пандемії ковіду, і вже втретє відбувається в часі великої війни.

Звісно, умови воєнного часу диктують певні зміни й обмеження, адже, якщо раніше до Львова приїжджали театральні колективи з багатьох країн світу, то цього року до нас відважився приїхати тільки театр з Чехії. Українські театри не припиняли своєї діяльності від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, тому залюбки приїхали в наше місто, аби себе показати й на інших подивитись.

Львів'яни і гості міста матимуть змогу відвідати вистави театральних колективів з Києва, Херсона, Мукачева, Дніпра, Кропивницького, Черкас, Луганська, Сум. Звісно, львівські театри теж гратимуть свої вистави в межах програми «Золотого Лева», крім того, на своїх сценах прийматимуть гостей з інших міст.

За словами організаторів, «цьогорічний фестиваль буде спрямовано на підтримку українських цінностей, української літератури, драматургії та культури загалом. Адже в цей складний для України час завдання фестивалю тримати культурний фронт та говорити про те, що наша культура яскрава, багатогранна, різноманітна, є самобутньою і самодостатньою. Фестиваль цього року пройде під гаслом «Театр — мовою ідентичності», — розповіла одна з організаторів «Золотого Лева» Ксенія Федоришина.

Також у рамках фестивалю відбудуться сценічні читання п'єс «Коли повертається дощ» — авторка Неда Неждана та «Смак сонця» — автор Олександр Вітер за їх участі. А ще можна буде побачити мультимедійну презентацію антології актуальної української драми «Неназвана війна».

Вперше цього року до подій фестивалю долучився Дім Франка. У співпраці з Домом Франка відбудеться дискурс «Для домашнього огнища». Іван Франко: на перехресті думок". Обговорення буде на основі вистави Київського національного академічного драматичного театру ім. Лесі Українки. Участь візьмуть викладачі Львівського національного університету ім. Івана Франка, франкознавці, режисерка вистави Ольга Гаврилюк та актори театру.

А для студентів театральних вишів та молодих акторів відбудуться творчі майстерні.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень