Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Кориця — найкращий антиоксидант та ароматна пряність, яка робить їжу смачнішою

Як давно відома кориця, точних даних немає, але спецію вважають однією з найстаріших у світі, оскільки у Біблії є згадки про неї. Головна користь кориці - у високих антиоксидант­них властивостях. Пряність обмежує активність вільних ра­дикалів, запобігаючи або змен­шуючи спричинені ними по­шкодження

Завдяки цьому сповільнюються процеси ста­ріння, і знижується ризик бага­тьох небезпечних захворювань. Досліджуючи 26 спецій, вче­ні дійшли висновку, що як анти­оксидант кориця перевершує інші продукти, які додають для смаку й аромату, навіть часник і орегано. У продажу є справ­жня, або цейлонська кориця (лат. Cinnamomum zeylanicum), і касія, або коричник китай­ський (Cinnamomum cassia чи Cinnamomum aromaticum).

За проведеними досліджен­нями у різних країнах вдалося встановити, що прянощі діють на деякі ферменти підшлун­кової залози та сповільнюють травлення вуглеводів. Кориця також запобігає розвитку ме­таболічного синдрому, резис­тентності до інсуліну та імітує дію цього гормону.

Щодо солодощів із кори­цею, куплених у крамницях, а йдеться зазвичай про випіч­ку з білого борошна і десерти, в яких багато цукру, то за діа­бету їх краще не вживати, бо у них високий глікемічний ін­декс. Така їжа призводить до різкого підвищення рівня глю­кози у крові, що вкрай шкідли­во для здоров’я. Краще вико­ристовувати порошок кориці у стравах, приготованих удома.

Одну з найкорисніших і най­впізнаваніших спецій викорис­товують для приготування ви­пічки і м’ясних страв. Корицею ароматизують каші, фруктово- ягідні десерти, джеми, соуси та маринади. Дрібка прянощів збагачує смак смузі і кави. На­туральний продукт використо­вують як приправу, тобто в не­великих кількостях, а отже, він не підвищує калорійності їжі. Ароматна пряність зробить їжу ще смачнішою.

Оладки з корицею і яблуками

100 мл кефіру, 1 ч. ложка меленої кориці, 150 г ціло­зернового борошна, 1 яблу­ко, 30−50 г олії, 0,5 ч. ложки розпушувача, підсолоджу­вач — до смаку.

У кефір кімнатної темпе­ратури додати борошно, сіль, підсолоджувач і розпушувач тіста. Гарненько розмішати ложкою до консистенції рідкої сметани. Якщо тісто виходить надто густе, долити води.

Почистити яблуко і дрібно нарізати. Додати його у тісто і ще раз розмішати.

Смажити оладки з двох бо­ків на розігрітій пательні з не­великою кількістю олії.

Чай із корицею

250 мл окропу, 1 паличка кориці, 2−4 г зеленого, чор­ного або білого чаю.

Покласти паличку кориці у кухоль і залити окропом. Заче­кати 3−5 хв, а потім додати за­варку або чайний пакетик. Че­рез 2−4 хв вийняти корицю і процідити чай.