Кориця — найкращий антиоксидант та ароматна пряність, яка робить їжу смачнішою
Як давно відома кориця, точних даних немає, але спецію вважають однією з найстаріших у світі, оскільки у Біблії є згадки про неї. Головна користь кориці - у високих антиоксидантних властивостях. Пряність обмежує активність вільних радикалів, запобігаючи або зменшуючи спричинені ними пошкодження
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/532617/korytsia.jpg)
Завдяки цьому сповільнюються процеси старіння, і знижується ризик багатьох небезпечних захворювань. Досліджуючи 26 спецій, вчені дійшли висновку, що як антиоксидант кориця перевершує інші продукти, які додають для смаку й аромату, навіть часник і орегано. У продажу є справжня, або цейлонська кориця (лат. Cinnamomum zeylanicum), і касія, або коричник китайський (Cinnamomum cassia чи Cinnamomum aromaticum).
За проведеними дослідженнями у різних країнах вдалося встановити, що прянощі діють на деякі ферменти підшлункової залози та сповільнюють травлення вуглеводів. Кориця також запобігає розвитку метаболічного синдрому, резистентності до інсуліну та імітує дію цього гормону.
Щодо солодощів із корицею, куплених у крамницях, а йдеться зазвичай про випічку з білого борошна і десерти, в яких багато цукру, то за діабету їх краще не вживати, бо у них високий глікемічний індекс. Така їжа призводить до різкого підвищення рівня глюкози у крові, що вкрай шкідливо для здоров’я. Краще використовувати порошок кориці у стравах, приготованих удома.
Одну з найкорисніших і найвпізнаваніших спецій використовують для приготування випічки і м’ясних страв. Корицею ароматизують каші, фруктово- ягідні десерти, джеми, соуси та маринади. Дрібка прянощів збагачує смак смузі і кави. Натуральний продукт використовують як приправу, тобто в невеликих кількостях, а отже, він не підвищує калорійності їжі. Ароматна пряність зробить їжу ще смачнішою.
Оладки з корицею і яблуками
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/05/%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8.jpg)
100 мл кефіру, 1 ч. ложка меленої кориці, 150 г цілозернового борошна, 1 яблуко, 30−50 г олії, 0,5 ч. ложки розпушувача, підсолоджувач — до смаку.
У кефір кімнатної температури додати борошно, сіль, підсолоджувач і розпушувач тіста. Гарненько розмішати ложкою до консистенції рідкої сметани. Якщо тісто виходить надто густе, долити води.
Почистити яблуко і дрібно нарізати. Додати його у тісто і ще раз розмішати.
Смажити оладки з двох боків на розігрітій пательні з невеликою кількістю олії.
Чай із корицею
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/05/%D1%87%D0%B0%D0%B9.jpg)
250 мл окропу, 1 паличка кориці, 2−4 г зеленого, чорного або білого чаю.
Покласти паличку кориці у кухоль і залити окропом. Зачекати 3−5 хв, а потім додати заварку або чайний пакетик. Через 2−4 хв вийняти корицю і процідити чай.