Передплата 2024 «Добрий господар»

Американська компанія планує виготовляти дрони в Україні, — джерело

  • 02.10.2024, 16:15
  • 298

Американська AeroVironment домовилася із українською компанією про локалізацію виготовлення дронів Switchblade 600

Скрін із відео
Скрін із відео

Договір уклали на Міжнародному форумі оборонних індустрій в Києві. Українську компанію-підписантку не вказують із міркувань безпеки.

Брет Хаш, старший віцепрезидент і генеральний менеджер підрозділу ударних систем AeroVironment зазначив, що співпраця з українською компанію буде поетапною.

«Це розпочнеться з того, що, по суті, будуть відправлені компоненти підсистем… Отже, все розпочнеться з дуже простої інтеграції. А потім з часом ми локалізуємо дедалі більше систем і вдосконалимо комплекс так, щоб він стала кращим, ніж є сьогодні», — пояснив він.

Договір має узгодити уряд США, над чим працюють обидві країни. Це може тривати до 9 місяців. Планують виготовляти кілька тисяч Switchblade 600 на рік.

Хаш зазначив, що українські військові використовують боєприпас Switchblade 600 не так, як планували. Від початку цю зброю надали американським спецпризначенцям для нерегулярних бойових дій та ураження рухомих цілей. Українські ж військові застосовують її для ураження цілей вартістю 20−25 млн доларів, наприклад, систем протиповітряної оборони «Панцир» чи «С-300».

Switchblade — сімейство невеликих безпілотників-камікадзе, розробка компанії AeroVironment.

Дрон малої версії Switchblade 300 важить лише 2,7 кг, здатний пролетіти 10 км і керується до 10 хвилин. Його завдання — збільшити бойову міць піхоти. Більший дрон Switchblade 600 важить 23 кг, може пролетіти 40 км за 20 хвилин та ще й баражувати 20 хвилин. Несе боєголовку типу Javelin, здатний вражати бронетехніку.

Схожі новини