Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Союзникам України бракує грошей на допомогу у 2025 році, — джерело

  • 27.09.2024, 11:15
  • 182

Відтак постачання зброї під загрозою

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Військові допомога Україні наступного року опинилася під загрозою, бо деякі союзники мають фінансові труднощі, а інші країни відмовляються збільшувати допомогу Україні.

Значна частина військової підтримки України у 2025 році пов’язана з угодою G7 («Великої сімки») про надання кредитів на 50 мільярдів доларів. Та союзники все ще обговорюють остаточні деталі цієї угоди — США вимагають гарантій, що Угорщина не блокуватиме європейські санкції проти російських активів. У результаті остаточна сума кредитів може виявитися меншою — 35 мільярдів євро.

Допомога на 50 мільярдів доларів, яку збирається виділити G7, приблизно еквівалентна коштам, які США і основні європейські союзники виділили у період січень 2023 року — червень 2024 року. Згідно з даними Кільського інституту світової економіки, США надали майже 31,5 мільярда доларів, а Німеччина, Велика Британія, Франція та Італія — приблизно 15,7 мільярда доларів.

У деяких випадках країни-союзниці України не оприлюднюють дані щодо допомоги, що надається Києву, тому реальні суми можуть бути навіть більшими за 50 мільярдів доларів.

Однак навіть 50 мільярдів доларів недостатньо Україні для ще одного року війни. За даними джерел, союзникам доведеться вийти за межі цього фінансування.

Ці проблеми ускладнює дефіцит фінансування. Наступного року Україна прогнозує дефіцит державного бюджету у 35 мільярдів доларів.

Майже 20 мільярдів доларів дефіциту покриють за рахунок міжнародної програми Ukraine Facility та допомоги від Міжнародного валютного фонду. Але решта — 15 мільярдів доларів — поки що залишається непокритою, тож для цього можуть знадобитися кредити G7.

Одна з причин, через які фінансування Києва опиняється під питанням, — фіскальні обмеження, з якими стикаються союзники України.

Уряд Німеччини скутий конституційними борговими обмеженнями — пряме фінансування Києва вже скоротили, а у Франції — новий уряд, сформований після бурхливих виборів, і ЄС чинить тиск на Париж, вимагаючи скоротити дефіцит бюджету.

Переговори в Брюсселі щодо нового бюджету Євросоюзу, а також будь-які розмови про спільні запозичення для збільшення витрат на оборону на сотні мільярдів євро, найімовірніше, доведеться відкласти до закінчення виборів у Німеччині. Джерело зазначає, що допомога від Великої Британії також пішла на спад — премʼєр-міністр Кір Стармер раніше говорив про необхідність економити.

Україна щосили намагається переконати західних союзників виконати свої обіцянки, оскільки майбутня зима стане вже третьою з моменту повномасштабного вторгнення рф. Тим часом військова машина рф випереджає Україну у здатності придбати вкрай необхідні боєприпаси, ракети та іншу військову техніку.

Схожі новини