Спіруліна: користь та шкода для організму
Спіруліна — синьо-зелена водорость, що стала знаменитою після того, як НАСА успішно використовувала її як харчову добавку для астронавтів у космічних місіях. Безліч досліджень демонструють успішне застосування спіруліни у лікуванні низки захворювань
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/533014/spirulina.jpg)
З наукової точки зору спіруліна — ані рослина, ані водорость. По суті вона є висушеною біомасою ціанобактерії, що зустрічається по всьому світу у прісних і морських водах. Вчені стверджують, що мікроводорость з’явилася понад 3 500 000 000 років тому і є найдавнішою живністю на планеті.
Спіруліна має довгу історію застосування: відомо, що її використовували ще древні ацтеки. Сьогодні вона широко використовується в медицині як БАД, а також у барвниках для жувальної гумки, цукерок та інших харчових продуктів.
Спіруліна є важливим продуктом харчування і може використовуватися як повноцінне джерело білків, вітамінів і мінералів без будь-яких значних побічних ефектів. Завдяки унікальному складу, у 1996 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила її найкращою їжею майбутнього.
У 100 г сухого порошку спіруліни 290 калорій. Але звання суперфуду вона отримала з інших причин: рівень білка у складі спіруліни сягає 70% сухої маси, що можна порівняти з яйцями.
Склад спіруліни на 100 г продукту:
- білок — від 50 до 70%;
- легкозасвоювані вуглеводи — від 15 до 20%;
- жири — від 4 до 7%;
- волокна — від 2 до 7%.
За багато століть водорость набула унікального хімічного складу — подібного в природі не існує. Вона містить вітаміни А, С, Е, РР, К, В1, В2, В3 (РР), В6 та В9, а також псевдовітамін В12. Бета-каротину в сухій водорості стільки ж, скільки у моркві, а вітаміну РР навіть більше, ніж у м’ясних продуктах. У складі спіруліни є полісахариди, поліненасичені жирні кислоти, пігменти (каротиноїди, фікоціанін, хлорофіл) і мінерали, такі як мідь, магній, калій, кальцій, натрій, селен, залізо, марганець, йод, цинк і фосфор. Завдяки унікальному складу спіруліна має здатність модулювати імунні функції та виявляє протизапальні властивості, протиракову, противірусну та протиалергійну дії.
Бореться з анемією. Існує кілька видів анемії, але найпоширеніша залізодефіцитна. Вона характеризується зниженням рівня гемоглобіну, що призводить до постійного відчуття втоми та слабкості. Водорость впливає на кров, підвищуючи вміст гемоглобіну в еритроцитах. Спіруліна стимулює витривалість та запобігає пошкодженню скелетних м’язів, викликаних фізичним навантаженням. Таким чином вона допомагає спортсменам швидко відновлювати м’язи після тренування.
Впливає на рівень холестерину. Серцево-судинні захворювання залишаються причиною смерті номер один у розвинених країнах, а високий рівень холестерину є одним з найважливіших факторів розвитку атеросклерозу. Лише 1 г спіруліни на день знижує рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ — «поганий» холестерин) на 10,1%.
Занадто високий кров’яний тиск створює додаткове навантаження на кровоносні судини, серце, мозок, нирки, очі. Внаслідок цього зростає ризик серцевих нападів, аневризми аорти, судинної деменції, хвороб нирок. Спіруліна може допомогти регулювати кров’яний тиск і контролювати гіпертонію.
Алергічний риніт, спровокований пилком, шерстю тварин або іншими алергенами, схожий на застуду. Спіруліна виявляє протизапальні властивості, інгібуючи виведення гістаміну з тканин.
Люди, які хворіють на діабет або перебувають у групі ризику розвитку діабету, часто шукають способи контролювати рівень цукру у крові. Добавка спіруліни у дозах від 0,8 до 8 г на день може поліпшити рівень цукру у крові.
Спіруліна не рекомендована маленьким дітям через відсутність досліджень для осіб цієї вікової категорії. Однак вона ідеально підходить для старших дітей і підлітків, які не їдять достатньо білків тваринного походження або схильні до набору ваги внаслідок «перекушування».
Спіруліна продається у формі таблеток, капсул або сушена у вигляді дрібного зеленого порошку, який можна додавати в їжу. Можна розмішати невелику ложку спіруліни у склянці води, соку, йогурту або додати в суп, хліб, у заправку для салату. Спіруліну в порошкоподібній формі висипають у тверду їжу або теплу рідину (38−400С). Доросла людина вагою 80 кг може безпечно щодня споживати 6−21 г спіруліни. Правильне дозування спіруліни може підібрати лише лікар. Як правило, рекомендують приймати від 1 до 5 г на добу вранці за 30−40 хвилин до їди. Денну порцію слід розділяти на 2−3 прийоми та поступово вводити до раціону. Починати рекомендується з мінімального дозування, виходячи з особливостей організму. Після двотижневого курсу слід зробити перерву. Не перевищувати норму, щоб замість додаткових переваг не отримати розлад травлення.
Підготувала Світлана Лісна.