Передплата 2024 «Добра кухня»

Цьогоріч Данія передасть Україні партію винищувачів, — міністр оборони

  • 16.09.2024, 16:15
  • 217

До кінця 2024 року Україна отримає ще одну партію літаків F-16 від Данії. Точну дата і кількість винищувачів у нових постачаннях поки не оголошують із міркувань оперативної безпеки

Фото ілюстративне із сайту АР
Фото ілюстративне із сайту АР

Про це повідомив міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен.

За його словами, перший літак наша держава отримала у серпні цьогоріч, а загалом Данія зобов’язалася надати Україні 19 винищувачів F-16.

Як відомо, 31 липня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомив, що Україна вже отримала винищувачі F-16 у межах міжнародної допомоги від союзників у НАТО.

Раніше про перші постачання винищувачів F-16 від союзників у НАТО писало агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела. Українська сторона поки не надавала підтверджень, що літаки вже на озброєнні.

Газета The Times із посиланням на свої джерела теж повідомила, що Україна отримала шість винищувачів F-16, це постачання здійснили Нідерланди. За даними видання, невдовзі Україна отримає нову партію винищувачів, цього разу від Данії. Газета The Daily Telegraph, також посилаючись на джерела, інформувала, що винищувачі використовували як ППО.

За даними видання The Economist, перші десять винищувачів F-16 прибули в Україну в останній день липня — через рік після того, як адміністрація президента США Джо Байдена дала «зелене світло» своїм європейським союзникам на їх відправку. Загалом, за даними видання, йдеться про 79 літаків. The Economist пише, що до кінця 2024 року Україна має отримати 20 винищувачів американського виробництва. Решта, які обіцяла коаліція F-16 на чолі з Данією та Нідерландами, прибуватимуть партіями протягом 2025 року.

Схожі новини