Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Треба зробити все, щоб зупинити ворога і не дати перерізати Покровськ як комунікаційний центр всього західного Донбасу»

  • 13.09.2024, 16:05
  • 133

Петро Порошенко, який побував у Покровську, поспілкувався з представниками різних бригад та підрозділів, які стримують навалу ворога на цьому напрямку. Критично не вистачає дронів і засобів РЕБ — кажуть бійці

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

«Ми знаходимося на Покровському напрямку. Саме тут вирішується доля суверенітету і територіальної цілісності України. Несподівано у 411-го батальйону почали закінчуватися FPV-шки, і дуже не вистачає РЕБу. Передаємо і „вісімку“, і „десятку“ FPV-шки, нічні FPV-шки, і денні, „Мавіками“ розжилися», — показує Порошенко великий вантаж, який просто з коліс піде на передову.

«Приїхали сьогодні до 53-ї окремої механізованої бригади, де служить наш комбат Олександр Погребиський. Привезли їм ще одну партію якісних FPV-дронів, які розходяться на цій ділянці фронту зі швидкістю блискавки, — 100 одиниць «Джоні» та 100 «Старків». Також пригнали 1 пікап, 3 «Мавіки», 3 купольних РЕБи «Шатро» та 2 зарядні станції «Bluetti», — зазначає Порошенко.

Олександр Погребиський по-хазяйськи оглядає цінний вантаж: «модернізовані вже РЕБи з більшою кількістю діапазонних частот. FPV „десятки“, FPV „вісімки“ уже з новими частотами на управління». Порошенко додає: «Сашко поскаржився, що по якихось небезпечних дорогах ви його пускаєте. Куди він ці пікапи діває, я не знаю. Але вони в нього „летять“. Ну і вирішили пригнати тобі пікап».

Підрозділи Окремого центру спеціальних операцій «Схід» воюють ще з 2014 року: ДАП, Савур-Могила, острів Зміїний. Для виконання бойових завдань їм відвантажили 200 FPV-дронів, 2 комплекси РЕБ та 2 «Bluetti». Десантники з 25-ї бригади теж отримали 200 FPV-дронів, 2 РЕБи та 2 зарядні станції. А їхнім побратимам з 46 ОАМБр передали 2 квадроцикли, 200 FPV, 3 «Мавіки» та 2 РЕБи «Шатро».

Молодий, але вже загартований в боях 411 окремий батальйон «Яструби», який спеціалізується на роботі БПЛА та дронів, отримав 160 FPV, 2 купольних РЕБи «Шатро» та 2 станції «Bluetti».

Під Покровськом Порошенко також зустрівся із волонтерами з Івано-Франківська. Нещодавно вони оголосили збір на квадроцикли для 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», яка свого часу боронила Ізюм та Харків, а зараз воює на Сході. Порошенко пообіцяв волонтерам подвоїти кількість квадроциклів — тож до 10 машин, куплених франківцями, додав ще 10 своїх.

Бійці кажуть — квадроцикли за рахунок невеликих габаритів і маневреності стали незамінним транспортним засобом на фронті. Вони доставляють боєприпаси і евакуйовують поранених. Штурмові групи можуть швидко пересуватися на місце дислокації. «Даний транспорт маневрений, малопомітний. В цієї техніки дуже гарна прохідність. Це великий плюс», — говорить боєць 93-ї бригади.

«Слухай, от ви мене розкуркулили. Наша команда з Франківська і телеканал „Еспресо“, який до цього долучився, вони сказали: Петро Олексійович, один-два квадроцикли, ми зберемо. Треба, щоб ви підтвердили, що подвоїте. А потім вони приходять до мене і кажуть: Петро Олексійович, уже 10-ть і 10-ть з вас. Я кажу: куди всі? Всі - в 93-тю», — жартома звернувся до волонтерів п’ятий президент.

«Зараз нам треба зробити спільно все для того, щоб зупинити ворога і не дати перерізати Покровськ як комунікаційний центр всього західного Донбасу», — резюмує Порошенко.

Схожі новини