Передплата 2024 «Добрий господар»

США працюють над зняттям обмежень щодо далекобійної зброї для України, — Байден

  • 12.09.2024, 08:15
  • 195

Адміністрація президента США Джо Байдена зараз працює над питанням зняття обмежень на використання Україною зброї великої дальності у війні проти рф

Джо Байден. Фото Reuters
Джо Байден. Фото Reuters

На запитання журналіста, чи знімуть США обмеження, американський президент повідомив, що його команда «працює над цим зараз».

10 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен казав, що зняття обмежень Байден планує обговорити з британським премʼєром Кіром Стармером на зустрічі 13 вересня.

Україна вже давно просить союзників дозволити використовувати їхню зброю для далекобійних ударів по рф. Для таких цілей в арсеналі України є, зокрема, американські ракети великої дальності класу «земля — земля» ATACMS та британські далекобійні ракети Storm Shadow.

Однак жодна з цих країн не давала Україні дозволу на використання їхньої зброї для атак по росії. У США побоюються можливої ескалації на тлі цього рішення. Також там вважають, що зняття обмежень на далекобійні удари не матиме стратегічного значення у війні, бо рф перемістила свої найважливіші цілі, зокрема — літаки, подалі від кордону і зробила їх недосяжними для ударів.

Велика Британія тим часом не може дозволити Україні такі удари через опір США.

Джерела також писали, що США не знімають обмежень на далекобійні удари по рф, аби мати можливість пізніше поліпшити відносини з росією.

Схожі новини