Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні нейтралізували мережу елітного підрозділу фсб: агенти готували замах на Дмитра Гордона

  • 03.09.2024, 14:25
  • 336

Її координував колишній нардеп

Фото СБУ
Фото СБУ

Контррозвідка та слідчі СБУ викрили у Києві агентурну мережу елітного підрозділу фсб рф — Департаменту контррозвідувальних операцій. Ворожий осередок складався із чотирьох осіб, а його координацією в Україні займався колишній народний депутат від забороненої Партії регіонів.

За даними справи, ця агентурна мережа займалася розвідувальною та диверсійною роботою на території нашої держави. Вона мала ієрархічну структуру із чітко розподіленими ролями. Окрім екснардепа-куратора туди входили: виконавець диверсій, постачальник вибухових пристроїв та агентка, яка спеціалізувалася на зовнішньому спостереженні.

Як встановило розслідування, після успішного виконання ворожих завдань, екснардеп планував збільшити свою мережу і здійснювати диверсії фактично по всій території України.

Відомо, що для зриву логістики Сил оборони агенти планували серію підривів на шляхах Укрзалізниці. Зокрема, російська спецслужба поставила їм завдання: підірвати одну із колій на Київщині. ЗСУ використовують її для перевезення техніки і особового складу у фронтові регіони. Втім, СБУ вдалося запобігти диверсії.

Під час багатоетапної спецоперації співробітники Служби безпеки затримали всіх чотирьох агентів разом із екснардепом.

Як свідчать матеріали провадження, ще одним завданням мережі був збір даних про українських діячів, які «цікавили» російську спецслужбу. Зокрема, ворог намагався отримати дані про місця проживання та відвідування, графік дня та коло спілкування певних осіб. Усе це — з метою подальшої фізичної ліквідації цих діячів. Серед тих, на кого російські спецслужби готували замовне вбивство, був український журналіст Дмитро Гордон.

Під час обшуків у затриманих виявлено і вилучено засоби зв’язку та електронні пристрої із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь рф.

Наразі всі четверо затриманих знаходяться під вартою. Залежно від вчинених злочинів їм повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 113 (диверсія);
  • ст. 258 (терористичний акт).

Досудове розслідування триває. Тривають комплексі заходи для притягнення до відповідальності співробітників Департаменту контррозвідувальних операцій фсб рф, особи яких вже встановила Служба безпеки України.

Схожі новини