Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«З дрона добре видно блакитне небо і жовтий соняшник»

На Київщині зафіксували Національний рекорд з рослин, вирощених за допомогою точного землеробства

Є на Київщині село Велика Олександрівка. Тут встановили Національний рекорд — на полі площею понад 6 гектарів селекціонери компанії «Агрілаб» виростили зі соняшника величезний герб України та напис: «Слава Україні!». За словами керівника Книги Національних рекордів України Лани Вєтрової, заміри нового рекорду робили за допомогою дрона.

Висота композиції - 270,05 м, ширина — 141,1 м, загальна площа зображення 38 104 кв метри, було ви­користано понад 300 000 насінин соняшнику.

Це не перший рекорд, який встанови­ла компанія «Агрілаб» на полі аграрних інно­вацій. Про це журналістці «ВЗ» розповів ди­ректор компанії Ярослав Бойко.

— Це наш третій рекорд, — каже пан Ярос­лав. — Перший було встановлено 2021 року — ми висіяли з кукурудзи Тризуб і напис I love Ukraine, де слово love було у вигляді серця. Ми раділи, що люди могли цей шедевр поба­чити, бо тоді літали літаки, а наші поля — біля Борисполя. 2023-го ми посіяли кукурудзя­ний Тризуб і напис «Слава Україні!».

— Теперішній рекорд такий самий — тільки зі соняшнику…

— Загальна площа ділянки, на якій ство­рили цей витвір мистецтва, — 6,08 гектара. З дрона добре видно блакитне небо і жовтий соняшник. Герб України і напис «Слава Украї­ні!» — як символ нашої незламності. А ще — це символ нашого бачення сучасної аграрної галузі. За елементами точного і ефектив­ного землеробства — майбутнє української аграрної галузі.

— Мабуть, складно висіяти рівнень­ко, щоб Тризуб «не танцював», а потім те поле обробити?

— Є сучасний трактор, у якому — борто­вий комп’ютер, що подає сигнал і коман­ди. Сівалка, що причеплена до трактора, об­ладнана системами точного землеробства. Наші спеціалісти розробили карту завдання, яку імпортували у монітор. Сівалка їде полем і отримує «команду»: тут насінинку треба по­сіяти, а поруч — не треба. У цьому фішка точ­ного землеробства. Тобто усе виконується без втручання команди землеробів. Люди­на створила тільки завдання. Усе решту зро­била машина! Точність роботи такого трак­тора — до сантиметра. І систему захисту від бур’янів було використано з дрона. Ніхто не ходить, не сапає грядки, не згоряє під палю­чим сонцем… Таким чином ми не наїхали і не затоптали жодного рядка соняшнику.

Схожі новини