Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Швейцарії можуть переглянути нейтралітет через повномасштабну війну в Україні

  • 31.08.2024, 18:40
  • 270

Експертна робоча група з питань безпеки Швейцарії, яку створило Міністерство оборони, запропонувала уряду країни переглянути нейтралітет на користь військового співробітництва з НАТО та ЄС

Фото ілюстративне із сайту Politico
Фото ілюстративне із сайту Politico

«Після нападу рф на Україну нейтралітет знову став предметом політичних дебатів — як усередині країни, так і за кордоном. Тиск на Швейцарію з метою прояснити її позицію зростає», — йдеться у доповіді.

Над доповіддю працювали дипломати, високопосадовці та військові, а ще Вольфганг Ішингер, який багато років очолював міжнародну Мюнхенську конференцію з безпеки. Рекомендації будуть в основі стратегії безпеки Швейцарії на 2025 рік.

Автори доповіді радять скасувати заборону на реекспорт зброї. Наразі ж Берн забороняє продавати озброєння країнам, які перебувають у стані війни. Через це експорт зброї торік скоротився на 27% і становив менше ніж € 746 мільйонів. Це також вплинуло на відносини Швейцарії з іншими країнами, які хотіли б відправити в Україну зброю зі швейцарськими компонентами, але не можуть.

Експерти не пропонують Швейцарії повністю відмовитися від нейтралітету і вступити до НАТО, але закликають поглибити звʼязки з Альянсом і ЄС для спільної підготовки, захисту від балістичних ракет, двосторонніх і багатосторонніх навчань. Також у доповіді закликають збільшити військові витрати до 1% ВВП до 2030 року. Зараз же Швейцарія витрачає на оборону 0,76% ВВП.

Звіт, ймовірно, не сприймуть у швейцарському парламенті, особливо — у пацифістських лівих партіях та націоналістичних ультраправих. Президента Швейцарії Віолу Амгерд вже давно критикують за дедалі тісніші звʼязки країни з НАТО.

Схожі новини