Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В умовах енергетичної кризи та повітряних тривог

Усі 8 шкіл, які сьогодні на території Трускавецької ТГ функціонують, готові до початку нового навчального року

Усе, що було заплановано на літо для того, щоб у непередбачуваних умовах сьогоднішньої війни забезпечити якісну освіту, зроблено та виконано. Нібито підготувались, як слід. Але, як було наголошено на недавній серпневій нараді освітян, які працюють у школах об'єднаної курортної громади, це аж ніяк не означає, що можна заспокоїтися: в умовах війни живемо. І цим все сказано.

Легше не буде

Головним питанням порядку денного конференції, в якій, окрім самих освітян, взяли участь мер Трускавця Андрій Кульчинський та старости сіл громади, стали щоденні виклики, які не лише перед школою постають. Все вказує на те, що цього року, як і два попередні, навчати дітей доведеться в умовах енергетичної кризи, коли у будь-яку хвилину може бути припинена подача електроенергії. Ніхто не тішить себе ілюзіями щодо повітряних тривог. Зрозуміло, що й вони будуть. Як похолодає, а, можливо, навіть раніше, розпочнуться гострі респіраторні захворювання. На цьому тлі боляче даватимуться взнаки вірусні інфекції. Отримані упродовж останніх років «уроки» місця для оптимізму не залишають. Слід бути готовими до найгірших сценаріїв у всіх складових підготовки до нового навчального року.

Наодинці з труднощами не залишать

Зрозуміло, що освітян, як наголосив у своєму виступі мер Трускавця Андрій Кульчинський наодинці із труднощами, які обов’язково виникатимуть, не залишать. Але, щоб неприємних сюрпризів було менше, все потрібно із «запасом» робити. На конференції обговорено такі важливі питання, як гаряче харчування дітей, інклюзивна освіта, стратегія безбар'єрності, викладання предмету «Захист України», важливі зміни у дошкільній та позашкільній освіті. Надалі актуальним залишається питання адаптації до умов у новому середовищі дітей внутрішньо переміщених громадян. Торік було 300 таких дітей.

Як буде тепер?

Остаточно уточнених цифр наразі немає. Усе, як пояснив у розмові з нами начальник відділу освіти Трускавецької міськради Орест Лобик, який на конференції виступив із доповіддю-звітом про фінансовий, навчально-методичний та інші складові готовності шкіл до нового навчального року, з’ясується на засіданні виконкому Трускавецької міськради, яке заплановано на 5 вересня ц.р. Тоді й буде розставлено крапки над «ї».

Станом на сьогодні чисельність учнів у школах Трускавецької ТГ, як сказали нам у відділі освіти, приблизно така ж, як і торік. Майже 3 тис. 700 дітей здобуватимуть освіту. Середня наповнюваність класів становить 23, 5 учня.

Ті, хто виступав на конференції, серед яких найбільшу увагу привернули думки головних спеціалістів відділу освіти Руслана Гуняка та Іванни Стасишин, а також директорки Трускавецького центру професійного розвитку педагогічних працівників Інни Форемної, детально висловилися про стратегію розвитку освіти упродовж 2024−2025 навчального року. Цікаве бачення висловлено щодо освіти дітей раннього та дошкільного віку, реформи"Нова українська школа" в основній базовій школі (5−9 класи), цифрової трансформації освіти, супроводу осіб із особливими освітніми потребами та осіб, що потребують підтримки в освітньому процесі, здійсненні супервізії та нового курсу «Уроки щастя».

Схожі новини