Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Краще не їжте ці продукти разом

Їжа — не лише джерело задоволення, а й важливий аспект, який впливає на здоров’я. Але треба пам’ятати ще й про те, що не завжди харчові поєднання можуть бути безпечними для організму. Розповімо, які комбінації продуктів спричиняють неприємні наслідки і навіть негативно впливають на здоров’я

Фрукти. Йдеться про ситу­ації, коли ви їсте фрукти одра­зу після їди. Здавалося б, що у них поганого? Адже це користь і свіжа клітковина з купою віта­мінів і мінералів. Фрукти краще вживати окремо від основного прийому їжі, бо їх травлення від­бувається швидше, тому їх змі­шування з іншими продуктами може спричинити бродіння та газоутворення у шлунку. Краще перенести їх на полуденок чи другий сніданок.

Крохмаль + білки. Ще одне небажане комбо. Вживання крохмалистої їжі (картопля, хліб, крупи) з білками (м'ясо, риба) може сповільнити процес пере­травлення та спричинити тяж­кість у шлунку. Безумовно, це смачно, і, якщо ви любите таку їжу, краще цю страву з'їсти в обід, оскільки для вечері це над­то важкий варіант для шлунково-кишкового тракту.

Молоко + фрукти чи ово­чі. Також слід уникати вжи­вання молока з фруктами чи овочами, оскільки це може спри­чинити травні розлади через різну швидкість травлення цих продуктів. Тут, звичайно, все ін­дивідуально — хтось і не помітить нічого, а хтось мучитиметься від нетравлення. Молочні коктейлі влітку — чудовий представник та­кого невдалого поєднання.

Важливо пам’ятати, кожен організм унікальний, і реакція на певні продукти може відріз­нятися. Уникаючи перелічених вище поєднань, можна зменши­ти ризик неприємних наслідків і забезпечити собі більш ком­фортне травлення і самопочуття загалом.