Передплата 2024 «Добра кухня»

Українські полярники показали унікальне південне полярне сяйво (ФОТО)

  • 14.08.2024, 15:30
  • 227

Українські полярники зафіксували південне полярне сяйво поблизу наукової станції «Академік Вернадський»

Фото Національного антарктичного наукового центру
Фото Національного антарктичного наукового центру

У Національному антарктичному науковому центрі розповіли, що це явище можна побачити надзвичайно рідко через те, що Антарктида розташована досить далеко від південного магнітного полюса Землі.

Другою причиною є те, що біля наукової станції переважно хмарно, однак вже кілька тижнів була морозна погода та чисте небо.

«Щоб сяйво було видно біля «Вернадського», мають відбуватися сильні збурення магнітного поля Землі. Це буває нечасто. Приладами ми реєструємо такі події в геомагнітній обсерваторії.

Та побачити сяйво очима і зафіксувати на фото — велика удача, за мої вісім зимівель це сталося чи не вперше. Бо здебільшого коли прилади показують значні зміни магнітного поля, то в нас або небо затягнуте хмарами, або ж літній період, коли майже весь час світло", — зазначив геофізик Юрій Отруба.

Науковці на приладах геомагнітної обсерваторії зафіксували бурю рівня К-8 за індексом Бартельса. Він описує відхилення магнітного поля Землі від норми протягом тригодинного інтервалу й може набувати значень від 0 до 9.

«Воно виглядало як легка біла імла, трохи з рожевим відтінком. Але коли ми цю імлу сфотографували, то зрозуміли, що то і є сяйво, на фото проявилися зелений та фіолетовий кольори», — розказує геофізикиня 29-ї УАЕ Анна Соіна.

Знімки зробили вночі 12 серпня — тоді ж, коли у деяких регіонах України можна було побачити північне сяйво.

Схожі новини