Передплата 2024 «Добре здоров’я»

росія та Китай обговорюють схеми бартерної торгівлі, — ЗМІ

  • 08.08.2024, 17:45
  • 258

рф та Китай можуть розпочати використовувати схеми бартерної торгівлі — уже восени вони планують укласти угоди, повʼязані із сільським господарством. Так країни хочуть обмежити використання банківських систем, які контролюють США, й уникнути санкцій

Лідер Китаю Сі Цзіньпін та володимир путін. Фото АР
Лідер Китаю Сі Цзіньпін та володимир путін. Фото АР

Під час візиту володимира путіна до Китаю у травні однією з головним тем стала затримка двосторонніх платежів. Хоч країни і знайшли обхідні шляхи, наприклад, використовуючи невеликі регіональні китайські банки, діяльність яких Вашингтону складно проконтролювати, але проблеми з платежами залишалися.

Бартерна торгівля ж дозволить уникнути банківських платежів, обмежить валютний ризик, а також зменшить видимість співпраці двох країн перед очима західних регуляторів.

Зараз рф розробляє правила для бартерної торгівлі. Найімовірніше, Китай зайнятий цим також.

Обидві країни мають досвід бартерної торгівлі. Наприклад, у 2019 році Пекін погодився отримати від Малайзії пальмову олію в обмін на будівельні послуги, природні ресурси, оборонне обладнання. За два роки Китай експортував до Ірану автозапчастини в обмін на фісташки.

Бартерні угоди між рф і Пекіном були звичною справою до розпаду радянського союзу, деякі з них тривали на початку 1990 років. Однак з розвитком банківського сектора вся торгівля перейшла на банківські розрахунки.

Схожі новини