Передплата 2024 ВЗ

Одній із найстаріших горил Європи — 50 років! (ФОТО)

  • 08.08.2024, 16:45
  • 489

У Київському зоопарку одній із найвідоміших горил у Європі Тоні виповнюється 50 років. Для примата це поважний вік, бо на людські роки — це майже 90

Фото із соцмереж Київського зоопарку
Фото із соцмереж Київського зоопарку

Іменинник народився 8 серпня 1974 року у родині рівнинних горил Фрітца і Делфі, які тоді проживали у Німеччині у Нюрнберзькому зоопарку.

Працівники зазначили, що малюк Тоні з дитинства «вирізнявся дещо егоцентричним та нетовариським характером», тож німецьким фахівцям довелося докласти немало зусиль для його соціалізації. За 20 років він встиг «здійснити подорож» Німеччиною та пожити у різних зоопарках: у Нюрнбергу, Ганновері, Заарбрюкені.

«У 1999 році куратор Європейській асоціації зоопарків та акваріумів вирішив передати горилу Тоні до Київського зоопарку, де на той час проживала самка Дора. Так 29 вересня у 25-річному віці він потрапив до нас.

Але всі спроби об'єднати Тоні і Дору були марними, вони постійно конфліктували, і фахівці зоопарку були вимушені тримати їх у різних вольєрах", — розповіли у Київзоо.

Дослідники додали, 50 років для горили — багато. Однак світовою рекордсменкою серед приматів є рівнинна горила Фату — їй 67 років, і вона є володаркою титулу найстаршої горили, яка живе у неволі. Її внесли до Книги рекордів Гіннеса. Наразі тварина мешкає у Берлінському зоопарку.

Нещодавно Фату відсвяткувала свій день народження, а у подарунок отримала корзину фруктів, овочів та їстівних квітів.

Зважаючи на поважний вік Тоні, у нього були деякі проблеми зі здоров’ям, але його стан вдалося стабілізувати. Зараз тварина почувається добре. Старенький Тоні «веде спокійний та розмірений спосіб життя».

Примат має свій характер і любить не всіх працівників зоопарку.

«Тоні обережний, недовірливий, в міру агресивний, вдумливий та надзвичайно самолюбивий. Він в усьому має бути єдиним і головним.

Серед кіперів визнає членами родини лише жінок, з якими спілкується жестами та дозволяє себе обслуговувати. Натомість не допускає співробітників чоловічої статі - висловлює своє неприйняття та неповагу. До відвідувачів ставиться трохи зверхньо, хоча часом зацікавиться кимось і може почати спілкування мімікою та жестами", — зазанчили у Київському зоопарку.

До дня народження Тоні Київський зоопарк влаштовує святковий пікнік та запрошує всіх охочих його відвідати.

Пікнік для тварини-ювіляра триватиме із 8 до 11 серпня о 10:30 на улюбленій зеленій фазенді Тоні на Острові звірів.

Схожі новини