Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Іран може не атакувати Ізраїль, — ЗМІ

  • 08.08.2024, 09:55
  • 217

Іран може передумати масовано атакувати Ізраїль

Фото із сайту АР
Фото із сайту АР

Днями Адміністрація президента США Джо Байдена працювала через дипломатичні канали й залучила союзників на Близькому Сході, щоб переконати Іран не атакували Ізраїль. Вони попередили Тегеран, що масована атака лише загострить напругу у регіоні та загрожуватиме прямим зіткненням між двома країнами.

США також закликали Іран переглянути свою реакцію на вибух, через який загинув лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія. Найімовірніше, він помер через вибух бомби з дистанційним управлінням, яку заклали в його гостьовий будинок у Тегерані — про таку версію загибелі Ханії також писала газета The New York Times.

Американці передавали Тегерану сигнал, що якщо до вибуху, який спричинив смерть Ханії, і справді причетний Ізраїль (який офіційно його смерть досі не прокоментував), то він не забрав життя жодного громадянину Ірану. Відповідно, Ірану слід переглянути свій план військового нападу на Ізраїль. Як пише Politico, Тегеран нібито все більше погоджується з цією думкою, тож найближчим часом США не очікують атаки на Ізраїль.

Тим часом ліванське угруповання «Хезболла» може завдати удару по Ізраїлю незалежно від Ірану. Після смерті Фуада ШукраІзраїль атакував Бейрут у відповідь на удар «Хезболли», через який загинули діти, старшого радника лідера угруповання Хасана Насралли, «Хезболла» пообіцяла помститися Тель-Авіву.

За даними джерел, «Хезболла» готує удар у найближчі дні. Оскільки Ліван розташований близько до Ізраїлю, «Хезболла» може атакувати майже «без попередження», на відміну від Ірану.

Зараз невідомо, чи координують вони свої дії для можливого нападу на Ізраїль. Утім, на думку посадовців «Хезболла» та Іран не узгоджують свої наступні кроки між собою.

Схожі новини