Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Полоненого «азовця», який перебував у росії, вбили: деталі

  • 07.08.2024, 13:15
  • 707

Полонений військовослужбовець полку «Азов», 55-річний Олександр Іщенко помер у російському ростові-на-дону не своєю смертю — його вбили

Олександр Іщенко на суді. Фото росЗМІ
Олександр Іщенко на суді. Фото росЗМІ

Про це повідомив заступник командира бригади «Азов» Святослав Паламар.

Зі згоди дружини покійного Іщенка Олени, Паламар опублікував результати судово-медичної експертизи й довідку про причину смерті загиблого. Документи свідчать про те, що Іщенко помер від численних травм грудної клітини, які завдали тупим предметом.

31 липня у російському ростові-на-дону повідомили, що помер один із полонених українських військовослужбовців полку «Азов» Олександр Іщенко. Тоді Іщенка не привезли із СІЗО на судове засідання, а його адвокат розповів, що військовий помер.

Донька Іщенка заявила, що її батько помер ще за 9 днів до того. Омбудсман Дмитро Лубінець написав, що українській стороні офіційно про це не повідомили, як і про причину смерті. Тоді Лубінець надіслав листи до Міжнародного комітету Червоного Хреста, ООН та уповноваженої з прав людини в РФ.

Олександр був моряком. Він повернувся з рейсу за кілька днів до повномасштабного вторгнення — 17 лютого 2022 року, за десять днів вступив до полку «Азов», став водієм.

Коли чоловіка захопили в полон — невідомо, але точно під час активних бойових дій у Маріуполі. Про те, що він у полоні, родина дізналася із фото, але поспілкуватися їм не давали. Він рік перебував у Донецькому СІЗО, а згодом опинився у ростові.

Іщенка судили у справі разом із 23 іншими українцями (двох з них — Давида Касаткіна та Дмитра Лабінського — пізніше обміняли). рф звинувачує їх у причетності до «терористичної організації» та «спробі насильницького захоплення влади» на окупованій частині Донецької області.

Більшість з них взяли в полон або затримали навесні 2022 року в Маріуполі. У різний час бранці були повʼязані із полком «Азов», але частина з них на момент полону вже звільнилися зі служби або мали у полку цивільні посади. Зокрема, серед полонених є 9 жінок, які працювали кухарками чи у відділі забезпечення.

Схожі новини