Передплата 2024 «Добра кухня»

Заробіток на кістках: в Україні виник скандал через будівництво Національного військового меморіального кладовища

  • 02.08.2024, 11:45
  • 636

Зводити Національне військове меморіальне кладовище буде фірма, яку зареєстрували наступного дня після оголошення тендеру на будівництво

Ілюстрація із сайту АрміяІнформ
Ілюстрація із сайту АрміяІнформ

Про це повідомив нардеп Володимир Ар`єв із покликанням на дані Prozorro.

Як він вказує, фірма «Консорціум Більдінг ЮА», що формально належить двом одеситам, зареєстрована у Києві саме під цей проєкт.

У новоспеченого підрядника немає належного обладнання, однак через три тижні після оголошення мільярдного конкурсу вона стала і єдиним учасником, і переможцем.

«Тобто, конкурс оголошували під заздалегідь визначених людей, які будуть дерибанити державні гроші та ще й на памʼяті загиблих воїнів.

Здається, історія з мародерством на відбудові «Охматдиту» то вже найглибше дно. Але влада продовжує копати", — зазначив нардеп.

Ситуацію також прокоментував Вахтанг Кіпіані.

«Дві дуже важливі і потенційно небезпечні історії. За якими треба дивитися пильно. Бо вже є приклади останнього року, де війна — війною, а для декого піздінг грошей — за розкладом. Перша — про те, що благодійний фонд „Охматдит“ віддає відбудову фірмі, яка, на перший погляд, не має досвіду і спроможності це зробити. Оскільки гроші фонду — це наші гроші, які ми туди пожертвували, то управлінці не можуть робити з ними все, що завгодно. Зокрема неефективно розпоряджатися, оплачувати завищені цінники і так далі. Точніше — юридично можуть, бо тепер це „гроші фонду“, але це „чрєвато“. Як мінімум тим, що люди і бізнеси більше не будуть донатити туди (і це половина проблеми) і не тільки туди (це набагато важливіше) свої гроші. Бо крадуть чи незрозуміло, безвідповідально розпоряджаються одні, але це переноситься на всіх, хто пожертви збирає. І от друга історія — будувати першу чергу Національне військове меморіальне кладовище обрано консорціум, який заснований наступного дня після оголошення тендеру на будівництво. Ціна питання — коло 1,8 млрд. гривень. Близько року я доволі багато писав, що Україна має виконати зобов’язання перед загиблими, перед їхніми родинами і перед майбутнім і побудувати гідний меморіальний цвинтар для учасників бойових дій. На якому, врешті, будуть перепоховані й герої інших воєн з Росією, які нині розсіяні по світу. Це один з найважливіших нацпроєктів наших днів, на мій погляд. Були круглі столи під егідою МінВету і ДУ „НВМК“, де були суперечки щодо форми намогильних каменів, матеріалу з якого їх будуть робити, щодо написів і шрифтів. Чого точно не було або бракувало — розмови про те, хто це все зробить. Мовляв, буде тендер — він і покаже. Бачимо, він відбувся. Скріни і публікації вже гуляють інтернетом. Чи був тендер „чесним“? Не знаю, не вивчав, не знаю, скільки там було охочих, і чи спроможна ця фірма зробити все якісно і максимально ощадливо. Було б добре, щоб журналісти-розслідувачі звернули на це будівництво увагу», — написав він.

Як відомо, 31 липня «Охматдит» оголосив переможцем конкурсу компанію «Буд-Технолоджі», яка запропонувала відновити лікарню за 307 мільйонів гривень. Журналісти виявили, що це одна з найдорожчих пропозицій, а десятки фірм пропонували виконати роботи значно дешевше — від 42 до 286 мільйонів гривень, однак їх проігнорували.

Читайте також: Для відбудови «Охматдиту» у Києві обрали одного із найдорожчих підрядників: деталі

МОЗ звернулося до правоохоронців щодо додаткової перевірки цієї ситуації.

Схожі новини