Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Для відбудови «Охматдиту» у Києві обрали одного із найдорожчих підрядників: деталі

  • 01.08.2024, 15:45
  • 214

БО «Благодійний фонд «Охматдит» обрав запорізьку фірму «Буд-технолоджі» переможцем тендеру на ремонт корпусу лікарні, який постраждав від ракетного обстрілу рф у липні цього року

Фото руйнування Охматдиту у Києві із соцмереж лікарні
Фото руйнування Охматдиту у Києві із соцмереж лікарні

Як пишуть джерела, із 14 учасників це була третя за вартістю пропозиція на 307 млн грн (тут і далі без ПДВ). Десяток інших учасник запропонував виконати роботи значно дешевше — від 42 до 286 млн грн. Однак з жодним з них замовник перемовин не мав, ніяк не пояснюючи своє рішення.

Журналісти з`ясували, що із десяти дешевших пропозицій щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін за різні види робіт.

Найбільші статті видатків переможця — на ремонт фасадних композитних панелей «Reynaers» (великі темного кольору на фото корпусу) та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями. Кожна з цих позицій у «Буд-технолоджі» коштує понад 100 мільйонів гривень.

Вартість цих робіт порівняно з дешевшими учасниками конкурсу завищена вдвічі.

Також замовник з невідомих причин проігнорував проблеми у пропозиції переможця. Наприклад, «Буд-технолоджі» вказала лише оренду такої будівельної техніки: автокран «Камаз», MAN з маніпулятором та Екскаватор JCB. Жоден з цих механізмів не можна використати для монтажу фасадів вище другого поверху. Також фірма не завантажила жодних даних про обладнання для монтажу плитки.

Окрім цього, фірма «Ріола-модуль», яка і збудувала раніше цей корпусу, у своїй тендерній пропозиції на 179 млн грн) повідомила, що після удару ракетою вона вже встигла безкоштовно виконати ремонт так званих «чистих приміщень» (операційних тощо). Вже частково замінені конструкції стін та стель, пошкоджений лінолеум.

Це вказувало на те, що обсяги ремонту за гроші благодійників вже можуть бути завищені.

ТОВ «Буд-технолоджі» зі статутним капіталом 5 тисяч гривень зареєстроване у Запоріжжі. У державних тендерах участі не брала. Як досвід виконання аналогічних робіт фірма завантажила договір підряду з ТОВ «Крам-інвест» на будівельні роботи у клініці у Запоріжжі на вул. Святого Миколая, 27. З публічного повідомлення про будівництво запорізької клініки «UniClinic» відомо, що його реалізувала запорізька компанія-забудовник «Sensar» Марка Марченка.

Зараз власником та керівником «Буд-Технолоджі» є Василь Кобизь, який зареєстрований у селі Братське Запорізької області. За даними «NGL.media», раніше її керівником була Ольга Шаленна. Вона є мамою Євгена Шаленного, давнього партнера Марка Марченка. «Запорізький центр розслідувань» називає Євгена Шаленного «менеджером Марченка».

Марк Марченко і Євген Шаленний із 2015 року розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії «Самопоміч», яку очолював мер Львова Андрій Садовий. Тим часом бізнес-партнером Марченка був брат заступника мера Запоріжжя.

У 2017 році Марченка затримували за фіктивні акти виконаних робіт щодо будівництва у Запоріжжі та Мелітополі на 87 млн грн. «Самопоміч» публічно захищала бізнесмена, називаючи ту справу «тиском на політичну силу».

У 2022 році виявилось, що «Буд-Технолоджі» і «Sensar» мають землю у зеленому передмісті Львова нібито для будівництва реабілітаційного центру для воїнів АТО. Та згодом виявилося, що на 99% площі забудови мав бути торгово-розважальний центр.

На крайніх місцевих виборах перед вторгненням Шаленний разом з директоркою Sensar Development Оленою Бартуль балотувався вже від партії «Слуга народу».

Схожі новини