Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Випадок, який буває лише в 1% новонароджених: у Львові медики допомогли дівчині із рідкісним захворюванням

  • 22.07.2024, 13:45
  • 203

У Львові хірурги успішно прооперували 16-річну дівчину із кістою урахуса

Фото із соцмереж Охматдиту
Фото із соцмереж Охматдиту

17-річна Марія — із селища на Львівщині. До медиків вона звернулася із гнійними виділеннями із пупка. Це супроводжувалося болями у цій ділянці. До 17 років дівчина не відчувала жодних симптомів.

Тому лікарі взялися шукати причини. Після усіх обстежень та діагностики хірурги зʼясували, що у Марії - кіста урахуса.

Урахус — це трубчаста структура, що утворюється в ембріона, який розвивається в утробі матері. Він з'єднує пуповину з сечовим міхуром до народження. Після народження урахус зазвичай скорочується (редукується) у невелику зв’язку.

Кіста урахуса — це вада ембріонального розвитку (вроджена патологія), коли у сечовій протоці відбувається утворення замкнутої порожнини, що містить серозну рідину.

Хірурги зробили дівчині операцію. Все минуло добре.

«Пацієнтці ми спочатку призначили консервативне лікування, щоб ліквідувати запальний процес. Після цього, у „холодному“ періоді, видалили кісту. Дівчинка була виписана на другу добу після операції і на контрольному огляді через місяць почуває себе задовільно», — розповів завідувач операційно-ендоскопічного відділення Олег Содома.

«Будь-яка патологія сечової протоки буває лише у 1% новонароджених. Таких патологій є 4. Оскільки це дуже рідкісна вада, то прицільний скринінг діткам після народження не роблять. Це має безсимптомний перебіг, тому рідко проявляється клінічно. Коли є симптоми, тоді вже оперується. Або ж може бути випадкова знахідка під час обстеження», — додала лікар-інтерн, хірург Тетяна Катринець.

Схожі новини