Передплата 2024 ВЗ

Від початку великої війни понад 23 тисячі українських чоловіків виїхали до Молдови, — ДПСУ

  • 11.07.2024, 18:15
  • 283

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну до 31 травня 2024 року приблизно 23,5 тис. українських чоловіків нелегально перетнули кордон із Молдовою

Фото ілюстративне із Вікіпедії
Фото ілюстративне із Вікіпедії

Такі дані надали прикордонна поліція та Генеральна інспекція з питань міграції.

У Кишиневі влада стверджує, що хоче допомогти українським інституціям запобігти втечам боєздатних осіб, а особливо — організованій торгівлі людьми. Однак, якщо втікачам вдається прибути до Молдови непоміченими, репатріація їм не загрожує.

Норма Кримінального кодексу Молдови щодо незаконного перетину державного кордону не поширюється на іноземних громадян, які хочуть скористатися правом притулку.

Так, голова прикордонної поліції Руслан Галушка розповів, що якщо українці особисто звертаються до підрозділів прикордонної поліції чи Генеральної інспекції з питань міграції з проханням про певної форми міжнародний захист, вони «не підпадають під санкції за незаконний в'їзд» на територію Молдови.

Згідно із офіційними даними, за рік і два місяці 12 764 українські чоловіки віком від 18 до 59 років отримали саме такий статус тимчасового захисту.

Схожі новини