Передплата 2024 «Добрий господар»

«Почати вступні переговори з Євросоюзом 25 червня можливо, і для цього Україна має задіяти всі ресурси»

  • 11.06.2024, 11:03
  • 257

Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Прямий» сказав, що Україна має можливість розпочати вступні переговори з Євросоюзом 25 червня, однак для цього треба задіяти всі переговорні ресурси. Він навів як приклад здобуття безвізового режиму сім років тому і нагадав — мало хто вірив у реальність безвізу, однак наполегливість команди п’ятого президента дала позитивний результат

«Я ставлюся до дати початку переговорів, затвердження переговорної рамки для України нехай зі стриманим, але оптимізмом. Додаткові підстави для цього оптимізму дають мені результати виборів у Європарламент», — сказав Порошенко.

«Почати переговори 25 червня можливо, і для цього Україна має задіяти всі ресурси, в тому числі якщо буде потрібно, і ресурси Порошенка», — наголосив п’ятий президент.

«11 червня виповнюється сім років з дня запровадження безвізового режиму. Хочу наголосити, що з „кожної праски“ розповсюджувалася інформація „а Порошенко пообіцяв в грудні 2016 — і безвізу немає“, „а Порошенко пообіцяв в березні 2017 — і безвізу немає і не буде“. Моя позиція полягала в наступному: ми підписали зобов’язуючий документ, з боку України ми мали виконати 144 критерії, а з боку євроінституцій було зобов’язання надати нам безвіз. Ми витримали своє слово, 144 критерії були оцінені і визнані. І європейські партнери витримали своє слово», — констатував Петро Порошенко.

«Хочу нагадати, що це відбувалося під час жорсткої кризи біженців, дуже непопулярної цієї ідеї в Європарламенті, в Євросоюзі. Але ми це зробили. Я хочу сьогодні показати вам документ — це перший паспорт з безвізом. Тут стоїть прізвище Порошенка, і тому він у мене зберігається. Написано, правда, що це „зразок“, а не дійсний паспорт. Але дуже важливо, що безвізовий режим починається з біометричного паспорта», — показав Порошенко символічний документ.

«Я на все життя запам’ятаю 11 червня 2017 року, коли я на Європейському майдані прочитав вірш Лермонтова „Прощай, немытая россия, страна господ, страна рабов“. Цей вірш дуже не сподобався путіну, хоча я думаю, що ці слова були пророчими», — сказав Порошенко.

«Я сподіваюся, що ми 25-го отримаємо початок переговорів. Я сподіваюся, що українська делегація буде дуже добре озброєна на саміті Сімки. Я сподіваюся, що нам вдасться вийти на зрозумілі перспективи щодо визначення переліку речей, які треба зробити для членства України в НАТО», — наголошує Порошенко.

«Я щиро з щирого серця бажаю Україні, українцям і Європі успіху. Бо це є запорукою існування нашої держави. Україна може бути та існувати — і я з цього виходив усю свою президентську каденцію — виключно у форматі членства в НАТО, членства в Європейському Союзі. Це буде — безпека назавжди», — наголосив п’ятий президент.

Схожі новини