Передплата 2025 «Добре здоров’я»

У Львові дружина загиблого захисника відкрила кав’ярню

  • 11.06.2024, 12:15
  • 1 450

На проспекті Чорновола, 77, у Львові вдова Вікторія Трибушна відкрила кав’ярню «Кава на двох»

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Заклад став втіленням нездійснених мрій загиблого чоловіка Вікторії — Андрія Муравського, який з початком повномасштабної війни став на захист країни

Щоб відкрити кав’ярню, Вікторія змінила професію, пройшла курси та отримала ваучерну підтримку від міста. Тепер в планах жінки розширення справи, про яку вони мріяли разом з чоловіком.

Про власний заклад з кавою Вікторія з чоловіком мріяла ще до повномасштабного вторгнення. Раніше жінка працювала бухгалтеркою, а її чоловік виготовляв меблі. Ідея відкрити власну кав’ярню прийшла до них раптово.

«Ще до повномасштабного вторгнення я була на одній діловій зустрічі, а чоловік мене чекав у кав’ярні поруч. Тоді він сказав, що отакий бізнес треба на старість. Я подумала, що воно ж так ззовні виглядає ніби гарно, адже працюючи головним бухгалтером, я розуміла зсередини наскільки це складно. Проте чоловік тоді сказав, що ні, сфера обслуговування — це для людей, це емоції, позитив і нам треба думати, щоб нам таке зробити. Ми тоді просто поговорили про це, і на тому все закінчилось», — розповідає Вікторія Трибушна.

Андрій Муравський загинув минулоріч в лютому при обороні Бахмута. Тоді Вікторія розуміла, що має самотужки втілити їхні плани.

«Я не знаю насправді, як я наважилась на це. Все було лише на якомусь адреналіні, бо і фізичний, і психологічний стани були далеко не найкращими. Але в мене була ця ідея, а також я побачила можливість залучення додаткового фінансування, і взялася втілювати її. Може я пафосно скажу, але воно мене добре витягло з того дна, на якому я була. Саме навчання при міській раді, курси від Центру підтримки підприємництва стали для мене першим кроком в бік соціалізації, бо було дуже важко сприймати людей, спілкуватися, взагалі дивитися на людей, на військових, які повертаються, але я розуміла, що там безпечно, що там такі самі ветерани. У мене сину 21 рік, і він вже має статус учасника бойових дій і ветерана. Я розуміла, що там люди мене зрозуміють. Це був гарний процес соціалізації саме з колишніми військовими і добре навчання з працівниками департаменту економіки та Центру підтримки підприємництва», — каже Вікторія.

Зараз Вікторія працює в кав’ярні сама. Вона вивчає смаки клієнтів, власноруч робить каву та виготовляє різноманітні десерти. Попри складність бізнесу Вікторія радить усім, хто мріє про власну справу, наважуватись, подаватись на конкурси грантової підтримки і займатися омріяним.