Передплата 2024 «Добрий господар»

Сам Київ поки не бачить у цьому потреби: президент Естонії про введення військ в Україну

  • 25.05.2024, 17:55
  • 501

Президент Естонії Алар Каріс прокоментував ідею розміщення естонських військ в Україні

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

На запитання можливої відправки солдатів армії Естонії в Україну, Каріс зазначив, що це не може бути його особистим рішенням. За словами президента Естонії, відповідне рішення ухвалює парламент країни.

«Це не моє рішення і навіть не рішення уряду. Парламент ухвалить рішення про розміщення військ», — наголосив Каріс.

Очільник Естонії також заявив, що наразі сам Київ «поки що не бачить необхідності» у відправленні західних військ до України.

«Якщо цей момент коли-небудь настане, то про відправлення військ доведеться говорити не стільки всередині Естонії, скільки з нашими союзниками. Але сама Україна поки що не бачить у цьому необхідності», — сказав політик.

Нагадаємо, що першим ідею можливого відправлення військ НАТО на територію України запропонував президент Франції Емманюель Макрон у лютому 2024 року. Після цього він неодноразово повертався до цієї теми. Зокрема, на початку травня в інтерв'ю The Economist французьский лідер знову не виключив можливість відправки військ Франції в Україну. Він заявив, що якби росіяни прорвали оборону і Україна попросила про допомогу, то Франція б думала про введення сухопутних військ.

Проте згадані заяви Макрона спричинили різку реакцію у деяких європейських лідерів. Кілька із них відкинули ідею розміщення військ Альянсу в Україні, побоюючись прямого зіткнення з армією рф.

Зокрема, проти ідеї Макрона виступив очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон, а також міністр оборони Італії Гвідо Крозетто. Останній зі згаданих політиків сказав, що подібні заяви «нагнітають ситуацію».


Джерело: Yle

Схожі новини