Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні змінено правила видачі дозволів на вʼїзд у прикордонну смугу

На Львівщині видано 300 дозволів-перепусток, ще стільки ж — на розгляді у прикордонників

Набули чинності зміни до Закону України «Про державний кордон України» та постанови Кабміну № 1147 «Про прикордонний режим». Йдеться про режим перебування у прикордонній смузі та прикордонному районі.

Головні зміни — запровадження спеціального прикордонного режиму у місцевості за 30−50 метрів від лінії державного кордону (там прикордонники охороняють державний кордон). Відтепер у цій місцевості вільний в'їзд та прохід — табу.

Про це повідомив на брифінгу у Львові заступник начальника штабу — начальник відділу організації прикордонної служби підполковник Сергій Курило.

Оскільки тепер є «охоронна зона» держкордону, Олег Курило повідомив про умови пропуску у прикордонну смугу, яка у зоні відповідальності 7-го прикордонного загону (Червоноградський, Львівський, Яворівський, Самбірський райони). Прикордонники 7-го загону розробили зразок заяви, яка передбачає перепустку. Ця заява поширена по всіх органах місцевого самоврядування Львівщини. Документи, які дають право на в'їзд ретельно перевірятимуть.

Станом на 19 квітня у Львівській області уже видано 300 дозволів на право перебування в прикордонній 50-кілометровій зоні. Ще три сотні — на розгляді прикордонників.

Сергій Курило каже, що серед аргументів, які дозволяють перебувати в прикордонній смузі — виконання там підрядних робіт, при чому потрібно надати кілька підтверджуваних документів. Також вказати терміни здійснення робіт.

«Зміни до постанови Кабміну ніяк не стосуються питань контрольованих прикордонних районів: громадяни України, іноземці чи особи без громадянства перебувають у межах прикордонної смуги, але з наявністю документів, що посвідчують особу», — наголошує Сергій Курило.

Водночас журналісти поцікавилися у полковника-прикордонника про те, що мешканці трьох сіл Старосамбірського району вважають, що новації обмежують права людини на вільне пересування. На цю тему відбулися збори мешканців з чиновниками, куди також запрошували прикордонників.

Сергій Курило пояснив, що це нормально, коли зміни Кабміну щодо режиму на прикордонні викликають проблемні питання в мешканців…

«Ми були присутні на нараді мешканців цих трьох сіл, — каже. — У Самбірському районі також заплановані заходи (обмежень. — Авт.)».

Схожі новини