Передплата 2024 «Добре здоров’я»

2 квітня українців закликають «Одягнути блакитне». Навіщо такий дрес-код?

Це міжнародний день поширення інформації про аутизм

2 квітня у всьому світі люди одягають блакитний одяг на знак підтримки людей з аутизмом — розладом нервової системи, що значно ускладнює комунікацію. За даними ВООЗ, з аутизмом народжується кожна сота дитина у світі. Найкритичніша ситуація у США: одна дитина на 44-х хворих. У Львівській області організували акцію «Одягнути блакитне», аби бути солідарними з родинами, які мають дітей з аутизмом.

Про це повідомила на брифінгу директорка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

«У світі рівень захворюваності на аутизм росте, зокрема росте в Україні та у Львівській області, — наголошує чиновниця. — За останні роки аутизм в Україні зріс на 30%. Часом не розуміємо, що поряд з нами люди з аутизмом. Ці діти часом бувають некеровані, а часом і дуже геніальними. Можуть бути геніальними математиками, геніальними у малюванні, у музиці. Їм потрібно більше часу, щоб сформувати свої соціальні зв’язки і бути соціально адаптованими».

Наталія Літвінська каже, на жаль, діти з аутизмом стають жертвами дискримінацій в різних середовищах. «Хочемо привернути увагу до проблеми, щоб поміняти відновлення до цих дітей, щоб вони стали повноправними членами суспільства, — наголошує Наталія Літвінська. — Для того потрібне розуміння, терпіння та наша підтримка».

Керівниця Клініки психічного здоров’я дітей, підлітків та молоді Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Наталія Масяк повідомила на брифінгу, що дослідники всього світу досі не знайшли причини виникнення аутизму. Станом на 2 квітня 2024 року, на Львівщині налічується 500 дітей з аутизмом. Каже, частина дітей повністю мають хороший інтелект та мову, натомість є складнощі з соціальною взаємодією. Також є нижчий розвиток інтелекту, ніж в здорових підлітків, що ускладнює життя.

У клініці психічного здоров’я дітям з аутизмом надають допомогу. З ними працює психіатр та психолог.

Діти безкоштовно реабілітовуються у сенсорній кімнаті, отримують фізичну реабілітацію. З початку війни державна клініка психічного здоров’я Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру співпрацює з благодійними фондами — 300 дітей з аутизмом отримали безкоштовну допомогу в приватних реабілітаційних центрах. Частина цих центрів — релоковані підприємства.

Схожі новини