Передплата 2024 ВЗ

Існує певний зв’язок між деякими випадками аутизму та допологовою дієтою, — вчені

  • 22.07.2024, 20:15
  • 221

Фахівці з охорони здоров’я з Університету Глазго та Норвезького інституту громадського здоров’я виявили ймовірний зв’язок між деякими випадками аутизму та допологовою дієтою

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Під час дослідження вони проаналізували медичну інформацію 95 тисяч матерів і дочок віком до 8 років, які мешкають у Норвегії та Англії. Для цього науковці використали дві великі бази даних за 1990−1992 та 2002−2008 роки.

Попередні дослідження вже засвідчили, що на розвиток аутизму у дітей ще в утробі матері впливають дієта, генетичні та екологічні фактори, однак точну причину вчені знайти так і не змогли.

Для цього дослідження науковці більш ретельно вивчили роль дієти у розвитку розладу. У межах свого аналізу вони виявили закономірність: у жінок, які дотримувалися «здорової дієти», шанси народити дитину з аутизмом на 22% менші, ніж у тих, які дотримуються не дуже здорової дієти.

Водночас «здоровою дієтою» вчені називають тип харчування, у якому обов`язкове регулярне вживання овочів, фруктів, горіхів, риби та цільнозернових продуктів, а також продуктів із високим вмістом жиру, обробленого м’ясо, безалкогольних напоїв та рафінованих вуглеводів.

Дослідники також виявили, що діти, яких народили матері, які під час вагітності дотримувалися здорової дієти, мали на 24% менше шансів на розвиток соціальних та/або комунікативних проблем, незалежно від аутизму.

Дослідники наголосили, що зв’язок в обох випадках був сильнішим у парах мати/дочка, ніж у парах мати/син.

Учені зазначили, що дослідження не пояснює, чому жінки, які дотримуються більш здорової дієти, можуть зменшити ризик народження дитини-аутиста, хоча вони припускають, що це може бути пов’язане з тим, як їжа впливає на ДНК або імунний процес.

Вони також додали, що їхні дані не змогли показати, чи був вплив дієти причинно-наслідковим за своєю природою чи зумовлений іншими факторами.

Схожі новини