Передплата 2024 «Добрий господар»

Штабний комплекс для бойових льотчиків

  • 18.03.2024, 16:09
  • 402

Петро Порошенко передає у війська перший командно-штабний комплекс, виготовлений на замовлення бойових льотчиків для роботи в польових умовах. Комплекс, який створений на базі потужної вантажівки DAF YA, складається із двох частин — штабу і зони відпочинку

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Він оснащений автономним живленням, побутовою технікою і спальними місцями для екіпажу. Вартість одного такого комплексу — близько 1 млн 300 тис. грн.

«Ми робимо величезні поставки нашим Сухопутним військам, Десантно-штурмовим військам, морській піхоті, Силам спецоперацій, Військово-морським силам. Але ми в боргу перед нашими льотчиками. І от це — комплекс № 1, який виготовлений спеціально, цілеспрямовано на прохання наших бойових льотчиків, пілотів», — показує Порошенко.

«Штаб на шість робочих місць, тут є комп’ютери, тут є незалежне живлення, тут є фільтри, кондиціонери, так, щоб могли попрацювати, є і холодильник, і мікрохвильова пічка, і кава. Але найголовніше, сюди заведено все постачання інформації і можна займатися і плануванням польотів, і супроводом. Дуже сувора інспекція від льотчиків прийняла з оцінкою «відмінно», — говорить Порошенко.

«Друге відділення нашого комплексу — тут наші пілоти будуть відновлювати боєздатність, можуть відпочити, поспати, попити каву. Тут є шість індивідуальних сейфів для того, щоб пілоти могли тримати власні речі, тут є обладнані дуже гарні ліжка, де вони можуть перепочити, тут є мікрохвильовка, холодильник, зараз тут працює теплий кондиціонер, є генератор для незалежного і автономного живлення», — показує Порошенко.
Комплекс зроблений на базі американських контейнерів від 155-міліметрових снарядів.

«Це все робиться нашою командою, ми їх не купуємо, а виготовляємо», — пояснює Порошенко.

«Цей перший комплекс відправляється вже завтра для передачі льотчикам, ми поки що не скажемо, в яку частину. Нам приємно, що до різноманітних наших проєктів, які підтримують армію, додається ще комплекс для льотчиків», — говорить пʼятий президент.

Фонд Порошенка спільно з волонтерами ГО «Справа Громад» від початку повномасштабного вторгнення також виготовляють для бригад та підрозділів ЗСУ пересувні авторемонтні майстерні (ПАРМ), мобільні станції шиномонтажу, прально-душові комплекси, машини управління БПЛА та платформи для зенітних установок «антишахед». Також у війська передають тентовані вантажівки і тягачі, які перед цим проходять повне технічне обслуговування.

Схожі новини