Передплата 2024 ВЗ

Біля центру «Незламні» постане терапевтичний сад для реабілітації захисників

Садові зони будуть поділені відповідно до різних психологічних станів пацієнтів

У Львові, поруч з Національним реабілітаційним центром «Незламні» створять перший в Україні терапевтичний сад в скандинавському стилі. Його посадять з нуля. Мета такого саду — психологічна та медична реабілітація захисників, які лікуються в центрі від жахіть війни. Такі медичні сади є в Данії та Швеції. Є ідея створити його також у Києві (на Подолі). Щоправда, часові рамки реалізації проєкту терапевтичних садів у Львові та Києві наразі невідомі.

Про це повідомив для «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

«Ідею терапевтичного саду нам запропонував данський містопланувальник Мікаель Колвілл-Андерсен. Це відомий у світі велоурбаніст, автор книжки „Копенганізуймо“. Сад відновлення — спеціальний простір, який має на меті допомагати військовим та людям із посттравматичним стресовим розладом, — наголошує чиновник. — Такі сади були в Римі ще дві тисячі років тому».

Проєкт терапевтичного саду у Києві реалізовує теж Мікаель Колвілл-Андерсен. Данець планує, що після Львова та Києва терапевтичні сади з’являться і в інших містах України. Зокрема, у Львові терапевтичний сад лікуватиме ментальні травми та посттравматичний стресовий розлад. У саду будуть рости різноманітні дерева та кущі. Садові зони будуть поділені відповідно до різних психологічних станів пацієнтів.

Данець Мікаель Колвілл-Андерсен уже пів року мешкає в Україні, волонтерить. Його хобі — соціальна ініціатива Bikes 4 Ukraine (збір вживаних велосипедів з Європи й відправка їх в Україну для вуличного прокату). Розробив велосипедну стратегію для Миколаєва.

«Терапевтичний, або сенсорний сад — це зазвичай озеленена ділянка на території лікарні, де ви можете буквально зцілюватись природою. У Данії такі сади є майже в кожному місті. Ми почали будувати їх 10−15 років тому для наших ветеранів, які повернулись з Іраку й Афганістану. Відмінність від звичайних парків і садів у тому, що в розробці таких просторів багато науки, зокрема психології», — розповів Мікаель Колвілл-Андерсен в інтерв'ю для Village. — У всіх українців є проблеми з ментальним здоров’ям. Посттравматичний синдром — це буквально криза здоров’я, бомба сповільненої дії, що цокає. Цивільні люди щодня, якщо не живуть під ракетними атаками, то чують сирени повітряних тривог від зльоту МіГ. Не говорячи вже про пекло, у якому перебувають військові. Тому зараз вам потрібні всі можливі види терапій. Це не просто сад. Цей простір буде ретельно спланованим і включатиме елементи, які сприяють розслабленню, уважності та сенсорній стимуляції, такі як заспокійливі кольори, м’які текстури та квітучі рослини".

Схожі новини