Передплата 2024 «Добрий господар»

У Болгарії знайшли унікальні артефакти Середньовіччя

  • 02.03.2024, 13:00
  • 2 869

Археологи виявили 124 середньовічні артефакти з каменю, кераміки та металу у найменшому місті Мелник на південному заході Болгарії

Фото BTA
Фото BTA

Одна із важливих знахідок — фрагмент середньовічного напису церкви та мармурова плита з серафимами, які виявили під час розкопок у церкві Пресвятої Богородиці.

Учені кажуть, що ці «скарби» допоможуть їм зазирнути в середньовічне життя цього болгарського містечка.

Якщо після таких знахідок маленький Мелник стане туристичним містечком, то отримає нове життя.

Загалом вчені знайшли понад сотню середньовічних та ранньомодерних елементів, але дві знахідки особливо виділялися з-поміж інших.

Це фрагмент середньовічного напису XIII-XIV століть і фрагмент мармурової рельєфної плити XVIII або початку XIX століття із зображенням серафимів (у християнстві - шестикрилі янголи, найближчі до Бога).

Старовинний напис дав науковцям більше інформації про початковий етап будівництва церкви, а уламок мармуру — вкотре показав мистецькі та релігійні традиції того часу.

Досліджувана церква була побудована у два етапи: перший — з ΧΙΙΙΙ - ΧIV століття, а другий — з середини ХІХ століття.

Спочатку команда розкрила підлогу і дослідила апсиду церкви — напівкруглий виступ будівлі; вівтарна частина християнських церков.

Виявилося, що у XIII-XIV ст. церква сягала 17,35 м у довжину і мала одну апсиду. Потім реставратори працювали над зняттям шару фресок цього періоду.

У Національному археологічному музеї Болгарської академії наук заявили, що частину фресок вдалося врятувати, хоч вони й були подрібнені на частинки.

Мелник — це найменше місто Болгарії, де проживають трохи більше, ніж 200 людей. Та у середні віки він був великим прикордонним містом між Болгарією та Візантією.

Схожі новини